ЕУ формира војску за одбрану од Русије

EU formira vojsku za odbranu od Rusije

8 marta 2015

German_soldiers27 785Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas na formiranje vojske EU u svetlu porasta napetosti sa Rusijom.

Junker je u intervjuu za nemački list „Velt am zontag“ rekao da bi takva vojska mogla da pomogne u borbi protiv novih pretnji izvan granica evropskog bloka i odbrani „evropskih vrednosti“.

„Ne biste stvorili evropsku vojsku da je odmah koristite. Ali, zajednička vojska među Evropljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u odbrani vrednosti Evropske unije“, istakao je Junker.

On je naveo da bi zajednička vojska EU, takođe, vodila efikasnijoj potrošnji na vojnu opremu i daljoj integraciji 28 država članica.

„Takva vojska bi pomogla da kreiramo zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku“, kazao je bivši premijer Luksenburga, dodajući da ona ne bi osporila odbrambenu ulogu NATO.

Ovaj predlog najverovatnije će naljutiti protivnike dubljih integracija u EU, poput Britanije, ali već je naišao na podršku nekih političara u Nemačkoj, naveo je AFP.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen izjavila je prošlog meseca da je uverena da će „možda ne njena deca, ali njeni unuci imati Ujedinjene države Evrope“ sa svojom vojskom.

„Velt am zontag“ je citirao predsednika Spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Norberta Retgena da je vojska EU „evropska vizija čije je vreme došlo“.

Nemački list je naveo da će bivši generalni sekretar NATO Havijer Solana u ponedeljak predstaviti u Briselu izveštaj naslovljen „Više jedinstva u evropskoj odbrani“ pozivajući na novu evropsku bezbednosnu strategiju uključujući vojnu sposobnost za intervenisanje izvan granica EU.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Ovo je samo dodatak NATO bloku.Beskorisno je to raditi u vreme kad njihov kako kazu neprijatelj br.1 ima nuklearno oruzje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *