ЕУ ГУБИ СВОЈЕ МЕСТО У ЦЕНТРУ СВЕТА! Ево које земље ће преузети примат на планети! ОВО СИГУРНО НИСТЕ ОЧЕКИВАЛИ

EU GUBI SVOJE MESTO U CENTRU SVETA! Evo koje zemlje će preuzeti primat na planeti! OVO SIGURNO NISTE OČEKIVALI

27 decembra 2019

Vekovima, države koje sada čine Evropsku uniju bile su deo jednog od najbogatijeg i najuticajnijeg regiona u svetu, međutim Evropa gubi svoje mesto u centru sveta.

To se menja jer, afričke i azijske zemlje čine sve veći deo „globalne ekonomske pite“ zahvaljujući munjevitom rastu stanovništva, u odnosu na sve manje demografske podatke starog kontinenta.Trenutno, 28 zemalja EU činilo je više od polovine svetskog BDP-a 1960. godine, ali do 2100. očekuje se da čine svega jednu petinu, navodi u izveštaju Pardi Centar iz Denvera.

Ipak, samo se za jednu zemlju EU predviđa da će poboljšati svoje mesto na listi svetskih najvećih ekonomija do kraja veka – Velika Britanija će se popeti na šesto sa sedmog mesto najvećih ekonomija, međutim i ona neće još dugo biti članica EU.

U afričkim zemljama je suprotan trend.

Od 10 zemalja za koje se očekuje da će napraviti najveći relativni porast BDP-a devet je u Africi, a očekuje se da će Ruanda sa 140. mesta na listi iz 2020. skočiti na 54. poziciju u 2100. godini.

Globalni centar gravitacije se velikom brzinom kreće ka istoku, pa se tako očekuje da Kina preuzme mesto vodeće svetske ekonomije od SAD do kraja 2030. godine, a za Indiju se predviđa da se zadrži u vrhu do kraja veka.

U Evropi se za samo tri države smatra da će imati porast stanovništva u periodu između 2020. i 2100. godine – Luksemburg, Švedska i Danska, dok se za Bugarsku, Hrvatsku i Litvaniju očekuje da u tom periodu izgube polovinu stanovništva.

Do 2100. godine broj stanovnika će se uvećati za 41 odsto, ali Evropa je jedini kontinent za koji se smatra da će izgubiti stanovništvo, a za Afriku se veruje da će utrostručiti broj stanovnika.

Politiko navodi i da se među 10 zemalja sveta za koje se veruje da će do kraja veka smanjiti broj stanovnika nalazi i Srbija na četvrtom mestu, odnosno sa demografskim padom za 52 odsto, dok se ispred nje nalaze samo Albanija (62 odsto), Devičanska ostrva (62) i Portoriko (57 odsto).

(Politiko/Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Garo says:

  Glupog teksta.

  • Zoran says:

   Sta si ocekivao od proruskog medija.

 2. persida says:

  Jeste, ali i dalje ce svi imitirati evropski nacin odevanja, evropsku modu, evropsku kuhinju, evropsku umetnost… Kompleksi se ne lece parama.

 3. M says:

  ...i mnogi će i dalje željeti doći živjeti u Europu...!"Pitam"se zašto!?!

  • persida says:

   Ako se mnogo pitas, a ti put pod noge, pa kreni u Afriku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *