ЕУ И АМЕРИКА ПОБЕСНЕЛИ: Мега партнерство СРБИЈЕ и КИНЕ!

EU I AMERIKA POBESNELI: Mega partnerstvo SRBIJE i KINE!

18 juna 2016

sastanak-delegacijaDelegacije Srbije i Kine potpisale su danas u Beogradu ukupno 22 sporazuma o saradnji, među kojima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Đinping.

Potpisani su sporazumu iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija, a jedan od najvažnijih je sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa na deonici Surčin – Obrenovac na Koridoru 10.

Sporazum o tom projektu potpisali su potpredsednik vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor kompanije „China Communication Construction Company“ Lu Šan.

Ministar bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joskimović i ministar trgovine Kine Gao Hučeng potpisali su sporazume o privredno-tehničkoj saradnji Srbije i Kine za 2015.  i za 2016. godinu.

Mihajlović je sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Liu Haisingom potpisala Memorandum o razumevanju između njenog ministarstva i Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evropa za uspostavljanje Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ministar privrede Željko Sertić je sa predsednikom Nacionalne komisije za razvoj i refome Kine Sju Šaošijem potpisao Sporazum o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mančangom potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije.

Potpredsenik Vlade Srbije Rasim Ljajić je sa Šaošijem potpisao Memorandum o razumevanju i unapređenju razvoja Informatičkog puta svile za informacionu povezanost, a sa predsednikom EXIM banke Hu Sjaolijenom okvirni sporazum o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija.

Generalni direktor Telekom Srbije Predrag Ćulibrk potpisao je sa Sjaolijenom i predsednikom Banke Kine Tjen Go Lijem Kreditni finansijski sporazum koji prati Okvirni ugovor za isporuku opreme i materijala, izvođenje radova i pružanje usluga za realizaciju projekta ALL IP transformacije.

Ćulibrk je sa zamenikom direktora Huawei tehnologija Lu Jungom potpisao Okvirni ugovor za isporuku opreme i materijala, izvođenje radova i pružanje usluga zarealizaciju projekta ALL IP transformacije.

Ministar finansija Dušan Vujović je sa predsednikom EXIM banke potpisao Memorandum o razumevanu o saradnji između te dve institucije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je sa predsednikom kompanije „Sil road fund“ Vang Jen’džom, predsednikom kompanije „Ćinga Gedzuba Grup“ Vang Tjeningom i predsednikom kompanije „China Enviromental Energy Holdings“ Juje Sinjuom potpisao Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u projekti obnovljivih energija u Srbiji.

Memorandum o razumevanju za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Srbiji potpisali su ministar enregetike Aleksandar Antić i predsednik kompanije „China Machinery Engeering“ Džang Čun i pomoćnik predsednika kompanije Poli Vang Sin’je.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji potpisali su Memorandum o razumevanju između Diplomatske akademije Srbije i Kineskog univerziteta za spoljne poslove i Kineske diplomatske akademije.

Ministar prosvete Srđan Verbić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarsva o finansiranju razvojnih i istraživačkih projekata.

Ministri kulture Ivan Tasovac i Luo Šugang potpisali su Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti za period od 2017. do 2020. godine, dok je Tasovac sa zamenikom direktora Kancelarije za informisanje Državniog saveta Kine Guo Veiminom potpisao Memorandum o razumevanju između ministarstva i te kancelarije.

Direktori Radio televizije Srbije Dragan Bujošević i direktor Kineskog međunarodnog radija Vang G’Nijen potpisali su Sporazum o saradnji tih medijskih kuća.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ Čang Čun i pomoćnik predsednika kompanije Poli Vang Sin’je potpisali su Memorandum o razumevanju za projekat otpadne vode, dok su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i stalni član Komunističke partije Kine Komiteta Šanši provincije Vei Mindzou potpisali su Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Kragujevca i grada Siana.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ambasador Li potpisali su pisma o bilateralnom valutnom svop aranžmanu između NBS i narodne banke Kine.

KOMENTARI8 komentara

 1. racel says:

  Da vam kazem, nemam niti sam imala ikada afiniteta prema Nikolicu, na protiv, ali sa ovim oko Kine, napravio je veliki podvig, jer da je zvalavi Vucic na njegovom mestu, od toga ne bi bilo nista. I Nikolic je pokvaren, ali Vucic, takvog lopova i Minhauzena, majka dva puta ne poradja.Ja ne znam da li on ima savetnike, da mu skrenu paznju na njegovo bolesno ponasanje i poteze koje vuce , ako ih nema, onda ima valjda roditelje, prvenstveno majku, da ga posavetuje.

 2. kosovac says:

  Kako je to veliki uspeh, sada imamo sporazum i Kinezi će da nas nauče kako se projektuje i gradi autoput. Verovatno neće mnogo pare da nam uzmu za to, Alpina iz Slovenije nas odrala, a mi ništa nismo naučili o projektovanju..... A ova Jadranka Joksimović zadužena za Evropske integracije stisla petlju pa sa Kinezima potpisala sporazum o privredno tehničkoj saradnji Kine i Srbije za 2015. godinu. Retroaktivno. Malo je zakasnila, ali nećemo da se svađamo zbog toga. Možda smo sarađivali 2015. godine, ali bez sporazuma, a kakva je to saradnja ako nemaš sporazum, pitam ja vas...... I tako dalje, mogu samo da čestitam novinaru koji je imao snage da popiše sve sporazume, čestitam mu i što je napisao da su EU i Amerika pobesneli, što nije napisao da su u šoku. Zato što nikad nisam nasigurno šta kada Amerika izađe iz šoka.

 3. dusan says:

  Alpina je iz Austrije

  • Nije says:

   iz australije

  • kosovac says:

   Dusan, Jeste Alpina iz Austrije, ako je to jedina greška u mom komentaru, a izgleda jeste, hvala na podršci mog pisanja.

 4. Ivan Grozni says:

  Ovako rade posteni politicari iz postenih zemalja. Potpisuju ugovore,gledaju kako da unaprede privredu na obostranu korist ugovaraju investiranja i iskazuju prijateljski odnos prema domacinu. Kad dodju zapadni (NO BODY) politicari samo mlate praznu slamu. Narede domacinu sta da radi kako bi zadovoljio politiku zemlje iz koje dolazi,obeca brdo nebuloza u koje ni sam ne veruje,napije se, najede i cim sedne u avion zaboravi gde je i bio. Vec planira neku drugu zrtvu.Eto to je razlika izmedju postenih i nepostenih politicara. Jedni gledaju da te stave u podredjen polozaj dok drugi te tretiraju njemu ravnom Jedni gledaju da te opljackaju,drugi da naprave posao. Iz posete Predsednila Si vidimo ko nam je prijatelj a ko nazovi prijatelj.Zapad je navikao da se postavlja kao kolonijalna sila, ali, koja vise nije, Kineska ekonomija hiljadu osamstotih je bila najjaca u svetu. Evo dade Bog pa se opet digose iz pepela.Radja se multipolarni svet. Svetski policajac gubi na znacaju u svetu.

 5. Predator says:

  Nije u direktnoj vezi sa člankom, ali jeste u vezi. Da li se sećate koliko puta smo rekli da ipak Rusija treba da nam pomogne malo aktivnije? Sećate se. Mislite, ova posete Kineskog Cara je samo kineska ideja? Ne verujem. Izgleda da su rusi i kinezi sinhronizovano nastupili. Svako u svoje ime, ali pod zajedničkim prezimenom. EVROAZIJA! Vučić je u silnim problemima. Ne radi mene,ne radi komentatora, ne radi srpskog naroda...Ali je u problemima. Radi Kine i Rusije. Izgleda da su Si Mile i uskoro Medvedev rešili da ga utamane sa dobrotom. Ne grešim. Dobrotom. Nikako nisu mogli da prođu kroz Srbiju sa bilo kakvim planovima i zato lepo Putin i Si Mile sednu i dogovore se. Kaže Putin tata Siju, slušaj bre, Si Mile, onaj tamo zapadanjak nam zagorčava život. Imaš ti neki predlog? A Si Mile malo razmisli i kaže- Slušaj, Vlado Geodžudista, poslušaj me i srediće ga sam Zapad. Ovako ćemo!****%*!&%***%$@#!..**@$#!!!&****^%$!!!!?? To bilo na kineskom, a ja ne razumem, nego sam iz daljeg prevođenja Vladi saznao o čemu se radi. Lepo se odgovorili da ulete na najvišem mogućem državnom nivou u Srbiju, tako da Vučjak ne može da izbegne i odbije i da javno pre dolaska ponude poslove od deset-dvaes milijardi i da tako ucene Vučka. I bi tako već na pola! Vučko se pojede živ. Sve je mogao da izbegne i tako zadovolji Zapad, ali ovu šamarčinu nije očekivao. Ni on ni njegovi učitelji. Munulo iznenada i samo se događa. Da ne poveruješ. Vučić se zaprepastio i pogubio, čemu je on dosta sklon, ali ovog puta je to bilo malo više od sklonosti. Odložiše mu posete Vašingtonu, ko smrtnu presudu da su mu dali. E, ali oni šahisti i mudraci sa Istoka baš sa tim računali. Sad mu nema druge. Mora da se okrene Istoku, ili ima da ga nema. Iskustvo i istorija uči Srbiju sledeće - Kažu da je Slobodan Milošević bio američki čovek(ne znam, samo sam čuo), ali završio mrtav kada im se suprotstavio. Kažu da je Koštunica uzeo pare za 5. oktobar od amerikanaca, ali kad se okrenuo protiv njih, morao je sekspres da se povuče. Kažu da je Đinđić bio čovek CIJE, ali kad se okrenuo protiv njih...Tadić je bio američki čovek, ali kad je počeo da kilavi...Vučić je pitao amerikance da se kandiduje i oni mu dozvolili...Svi ti ljudi jesu šurovali sa Amerima i naneli nam nesagledive štete, ali Srbija okreće mozak kad tad. To je tragedija naših političara koji prebrzo misle.Ovog puta Srbiji su pomogli Kina i Rusija u obliku Si Mileta i Džudiste Vlade. A Medvedev, čak i ime ima kao medved, dolazi na noge Vučiću da mu zalepi jednu roditeljsku i otkrije šta je KGB saznao od planova CIJE u vezi Vučka. Pa ne mora ni da mu kaže istinu, ali Medvedev je već nekoliko puta izvisio zbog Vučića i saće mu nakiti otkrića i planove CIJE u vezi njega. Ima da mu nabaci kako je CIJA spremila četir konja debila, ona štajerska, pivarska američka, da ga razvuku na sve četir strane sveta. I kraj. Odosmo u EvroAziju, jer ameri ovog puta neće moći da nas pošalju u pm. Iza nas i iza svojih planova će stati I Rusija i Kina.

 6. Toma says:

  Da se razumemo,Kina je civilizacija stara nekoliko hiljada godina.Nije lako sa njima raditi.To ce vam reci bilo ko ,ako je pokusao ili im je probao prodati nesto.Za kupovine je druga stvar,mada i tu nije zbog problema.Tako da ja ne vidim sada tu neku priliku za veliku euforiju.Dugo sam se bavio medjunarodnom trgovinom,rusofil sam,ali nema dobrog,postenog i bilo kakvog normalnog dogovora bez evropljana i amerikanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *