ЕУ ИХ УПРОПАСТИЛА: Хрвати немају ни за лични банкрот

ЕУ ИХ УПРОПАСТИЛА: Хрвати немају ни за лични банкрот

13 марта 2015

298276-hrvatska-zastava-fonet-fonet-ap-zagreb-di003310288Након више месеци расправе и договарања Хрватска добија нови закон о личном банкроту, а претпоставља се да ће га користити више од 100.000 људи. Део њих ће желити да се нагоди, а за 30.000 грађана суд ће одредити стечајног управника који ће наредних пет година водити личне финансије свакоме ко има већи дуг од 4.000 евра.

Закон је кренуо у редовну парламентарну процедуру, а примењиваће се већ од лета. Биће много ригорознији него што се предвиђало, па ће повереник који ће се бринути о финансијама дужника одредити колико ће ићи на отплату, а колико остаје за дневне потребе. Одузеће се све некретнине које дужник има, као и аутомобили, па чак и мобилни. Дужник ниједан финансијски потез не може да предузме без одобрења повереника.

Процена је да ће многи тако завршити на просјачком штапу, и да ће живот бити врло тежак јер неће бити путовања, годишњих одмора, куповине поклона, прослава рођендана или крсних слава. Све време отплате дугова, наглашавају законодавци, дужник ће морати да живи „на минимуму“. Ако се дугови смање или отплате, укида се и мера надзора, одблокирају се сви рачуни и дужници почињу „нормалан живот“ из почетка.

У економским проблемима је готово сваки десети грађанин Хрватске, а са доласком личног банкрота одузимала им би се и штедња. Многи кажу да не би могли у том случају да преживе ни до половине месеца, па остаје да се види како ће се европска пракса са личним банкротом примењивати у Хрватској. Банке су примину овог закона јер сматрају да ће нешто пара ипак бити враћено, а након пет година, када истекне лични банкрот, имаће новог клијента који опет може да узме кредит.

Хрватска ће применити праксу из Немачке и Аустрије, али и Словеније, међутим, сви наглашавају да је у тим земљама стандард далеко виши и да је тај модел тешко применљив. Али закон је у процедури, а почетак његове примене све ближи.

„ШВАЈЦАРЦИ“ У ЕВРО

Банке и грађани пред договором су да се кредити узети у „швајцарцима“ претворе у евро. Држава је спремна да уђе у ову финансијску операције, тиме да ће банкама да опрости део пореза, а банке су такође спремне да саме сносе губитке који ће настати након конверзије.

(Вечерње новости)

KOMENTARI2 коментара

  1. Filak says:

    Nema se što komentirati. Većina komentara konstatira stanje. Činjenica je da je pauperizacija građana u toku. Ili će se organizirati i tom suprostaviti ili pognuti glave i prihvatiti sudbinu od ljudskog ološa namjenjenu.namjenjenu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u