EU: Ispitati upotrebu prekomerne sile u Turskoj

EU: Ispitati upotrebu prekomerne sile u Turskoj

7 juna 2013

stefan-file-527Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File pozvao je danas zvanični Istanbul da istraži da li je turska policija koristila preteranu silu tokom antivladinih protesta koji već sedam dana potresaju tu zemlju, i da se utvrdi odgovornost za nasilje.

„Mirne demonstracije predstavljaju legitiman izraz mišljenja u jednom demokratskom društvu. U demokratiji nema mesta za preteranu upotrebu sile od policije protiv demonstranata“, rekao je File na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Konferenciji je prisustvovao i turski premijer Reddžep Tajip Erdogan.

„Srećan sam što je čak i vlada to priznala. Sada je važno ne samo da se pokrene brza i transparentna istraga, nego i da se odgovorni za nasilje izvedu pred lice pravde“, rekao je File.

Do sada su tokom gotovo sedam dana nasilnih protesta u Turskoj poginula dva demonstranta i jedan policajac, a više hiljada ljudi je povređeno, podsećaju agencije.

Protesti su počeli zbog najave seče stabala u malom parku u centru Istanbula, ali su veoma brzo prerasli u proteste protiv vlade i proširili se na 78 gradova Turske.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *