ЕУ ЈЕ ОДБИЛА АЛБАНИЈУ И СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ, а иза свега стоји МАКРОН!?

EU JE ODBILA ALBANIJU I SEVERNU MAKEDONIJU, a iza svega stoji MAKRON!?

22 oktobra 2019

Florijan Biber, profesor sa Univerziteta u Gracu, izjavio je da nije sasvim jasno šta motiviše Fracusku i Makrona da odbije Severnu Makedoniju i Albaniju.

„Mislim da je to elitni skepticizam u Francuskoj oko proširenja, gubitka vlasti u EU i frustracija zbog toga što francuski kandidat za Evropsku komisiju nije potvrđen na saslušanjima u Evropskom parlamentu“, rekao je Biber u intervjuu u emisiji „360 stepeni“ skopske tv.Ocenio je da trenutno postoji osećaj frustracije oko EU, te stoga misli da se Makron okrenuo protiv obe zemlje – Severne Makedonije i Albanije. „Vidimo Makronovu kritiku politike vlada Severne Makedonije i Albanije, ali mnogo više prema EU i njenim partnerima u Uniji“, naveo je Biber.

Upitan kako razume poruku Makrona da možda ne bi sve zemlje kandidati trebalo da završe kao punopravne članice EU, već da bi pre možda trebalo razmišljati o nekoj vrsti „privilegovanog partnerstva“, Biber kaže da misli da Makron nema podršku za takvu ideju.

„Mislim da je usamljen u tome. Mislim da se ovo gledište ne zasniva na dugoročnoj viziji, pa sumnjam da će Francuska uspeti da podstakne tu ideju o zameni proširenja privilegiranim partnerstvima. Mislim da je produktivnije reći da će proširenje trajati dugo, duže nego što smo se nadali. Pa čak i da je sve dobro prošlo, Severna Makedonija se neće pridružiti EU u narednih 10 godina“, rekao je Biber.

Sada, dodao je, taj period će biti još duži.

„Znam da je to frustrirajuće. U međuvremenu se privilegovana partnerstva mogu odvijati u pristupu strukturnim fondovima, integracijama u ekonomske i ekološke politike EU i druge načine s icljem smanjenja jaza. Ali Makronova ideja o privilegovanom partnerstvu, kakvo EU, na primer, ima sa Ukrajinom, zvuči smešno nakon što je obećavala članstvo zemljama Zapadnog Balkana tokom 20 godina. Mislim da to neće prihvatiti drugi u EU“, rekao je Biber.

Na pitanje šta misli kakav je stav nemačke kancelarke Angele Merkel i da li je ona dovoljno snažno bila za pozitivnu odluku prošle sedmice u Briselu, Biber kaže da je teško reći šta se dešavalo iza zatvorenih vrata.Misli, ističe da su Nemačka i Angela Merkel snažno gurale početak pregovora, možda, kako kaže, ne tako snažno kao ranije, ali ne i bez spremnosti da pređe određene linije kada je reč o pritisku.

„Ono što smo videli je da nije samo Nemačka već i velika većina zemalja članica podržala proširenje, posebno otvaranje pregovora sa EU“, rekao je Biber i dodao da su mnoge zemlje članice usprotivile Francuskoj, što, kako je kazao, uzima kao ohrabruući signal da postoji mnogo zemalja koje se zalažu za proširenje EU.

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Tači je imao počasno mesto na proslavi jubilija 1-vog svetskog rata. Sada ga šutnuli. To ti je kada po jednoj basni kaže krava "Uvek kad su mi dizali rep, znam da su mi ga uterali". Baš će zapad da respektuje državice ispod 2 miliona stanovnika.

  2. Miraš says:

    Albanija je od 2009 godine članica u OTAN-u, a uskoro će dobiti i S. Makedoniju. Time su postigli šta su hteli, a u EU će ih primiti o svetom NIKAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *