ЕУ КОЛОНИЗАТОРИ: Лавров жестоко одговорио Борељу

EU KOLONIZATORI: Lavrov žestoko odgovorio Borelju

7 decembra 2020

RUSKI ministar inostranih poslova Sergej Lavrov uporedio je reči šefa diplomatije EU Žozepa Borelja o „astanizaciji“ sukoba u Nagorno-Karabahu od strane Rusije i Turske sa nostalgijom za kolonijalnim vremenima.

– Ako se ‘astanizacija’ baca u diplomatski promet kao odraz nostalgije za kolonizacijom, onda će EU verovatno morati da preživi godine nostalgije za vremenima koja su nepovratno minula – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.U vezi sa ranijom izjavom Borelja da Rusija i Turska „astanizuju“ (analogija sa astanskim formatom za rešavanje situacije u Siriji) sukobe u Nagorno-Karabahu, Siriji i Libiji, odnosno izguruju EU iz procesa regulisanja, šef ruske diplomatije je istakao da savremeni svet ne bi trebalo gledati podložnim podeli na sfere uticaja i da za sve ima mesta ukoliko pošteno učestvuju u rešavanju sukoba.

– Zaista se nadam da će se Evropska unija ponašati na moderan način i da neće pokušati da predstavlja savremeni svet kao podložan podeli na sfere uticaja. Za sve ima mesta, ukoliko se pri rešavanju ovog ili onog konflikta učestvuje pošteno, a ne radi dobijanja nekih geopolitičkih koristi i jednostranih prednosti – rekao je on na koferenciji za štapu i dodao da je Borelj zabrinut time da neko drugi, pored EU, može da preduzme proaktivne korake o Karabahu.

Lavrov je rekao da ne vidi nekakvu negativnu konotaciju u terminu koji je izumeo Borelj.

– Barem se nadam da u ovu reč koju je izmislio nije ubacio negativan prizvuk. Jer, u velikoj meri, astanski proces se oblikovao u kontekstu sirijske krize. Dok astanski format nije nastao, uopšte nije bilo napretka u političkom regulisanju – podsetio je on.

Govoreći o projektovanju tog formata na druge regione, ministar je istakao da Rusija, Turska i Iran nisu ravnodušni prema situaciji na Južnom Kavkazu, jer su neposredni susedi država tog regiona.

Međutim, kako je rekao, Rusija svoj stav prema onome što se dešava izražava konkretnim delima, i da se to tiče, između ostalog, izjave lidera tri zemlje iz 9. novembra i velike pomoći koja se sada pruža u prevazilaženju posledica goruće faze sukoba oko Nagorno-Karabaha.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Šef diplomatije EU je priznao da je tužan zato što su se upravo istopili nasrtljivi planovi EU/NATO u pogledu Jermenije. EU je od 2009 godine videla Jermeniju kao zemlju istočnog partnerstva. I to bez obzira što je Jermenija članica ODKB, a imajući u vidu da EU i NATO su dve strane istog novčića!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *