ЕУ КОЛОНИЗАТОРИ: Лавров жестоко одговорио Борељу

ЕУ КОЛОНИЗАТОРИ: Лавров жестоко одговорио Борељу

7 децембра 2020

РУСКИ министар иностраних послова Сергеј Лавров упоредио је речи шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља о „астанизацији“ сукоба у Нагорно-Карабаху од стране Русије и Турске са носталгијом за колонијалним временима.

– Ако се ‘астанизација’ баца у дипломатски промет као одраз носталгије за колонизацијом, онда ће ЕУ вероватно морати да преживи године носталгије за временима која су неповратно минула – рекао је Лавров на конференцији за новинаре.У вези са ранијом изјавом Бореља да Русија и Турска „астанизују“ (аналогија са астанским форматом за решавање ситуације у Сирији) сукобе у Нагорно-Карабаху, Сирији и Либији, односно изгурују ЕУ из процеса регулисања, шеф руске дипломатије је истакао да савремени свет не би требало гледати подложним подели на сфере утицаја и да за све има места уколико поштено учествују у решавању сукоба.

– Заиста се надам да ће се Европска унија понашати на модеран начин и да неће покушати да представља савремени свет као подложан подели на сфере утицаја. За све има места, уколико се при решавању овог или оног конфликта учествује поштено, а не ради добијања неких геополитичких користи и једностраних предности – рекао је он на коференцији за штапу и додао да је Борељ забринут тиме да неко други, поред ЕУ, може да предузме проактивне кораке о Карабаху.

Лавров је рекао да не види некакву негативну конотацију у термину који је изумео Борељ.

– Барем се надам да у ову реч коју је измислио није убацио негативан призвук. Јер, у великој мери, астански процес се обликовао у контексту сиријске кризе. Док астански формат није настао, уопште није било напретка у политичком регулисању – подсетио је он.

Говорећи о пројектовању тог формата на друге регионе, министар је истакао да Русија, Турска и Иран нису равнодушни према ситуацији на Јужном Кавказу, јер су непосредни суседи држава тог региона.

Међутим, како је рекао, Русија свој став према ономе што се дешава изражава конкретним делима, и да се то тиче, између осталог, изјаве лидера три земље из 9. новембра и велике помоћи која се сада пружа у превазилажењу последица горуће фазе сукоба око Нагорно-Карабаха.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Miraš says:

    Šef diplomatije EU je priznao da je tužan zato što su se upravo istopili nasrtljivi planovi EU/NATO u pogledu Jermenije. EU je od 2009 godine videla Jermeniju kao zemlju istočnog partnerstva. I to bez obzira što je Jermenija članica ODKB, a imajući u vidu da EU i NATO su dve strane istog novčića!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u