EU ljuta zbog Putinove posete Beču

EU ljuta zbog Putinove posete Beču

24 juna 2014

Vladimir PutinPredsednik Rusije Vladimir Putin doputovaće po podne u Beč, gde će se sastati s državnim vrhom Austrije, što je naišlo na kritiku iz redova EU.

Putina će, uz najviše vojne i državničke počasti dočekati predsednik Austrije Hajnc Fišer, nakon čega će imati razgovor i sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom. U programu posete je, takođe, obraćanje u Privrednoj komori Beča, i potom polaganje venaca na spomenik Crvenoj armiji.

U EU ne vlada veliko oduševljenje zbog posete Putina Austriji, prvoj zemlji članici Unije od izbijanja krize u Ukrajini. Tako je šef švedske diplomatije Karl Bilt poručio da njegova zemlja ne bi pozvala Putina zbog aktuelne krize u Ukrajini. On je kazao da Putin pokušava da unese podelu u EU, i da to Rusi uvek čine kada su u teškoj situaciji.

I šef litvanske diplomatije Linas Linkevicius izrazio je negodovanje pozivom Beča Putinu da poseti Austriju, rekavši da se radi o pokušaju Moskve da unese razdor u Uniji.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc odbranio je odluku Austrije da realizuje posetu Putina, istakavši da to time predsednik Fišer nije delovao suprotno stavu EU, već da teži ka traženju kanala za razgovore. On je poručio da je uveren da će Fišer u razgovoru sa Putinom „naći jasne reči“ u vezi sa krizom u Ukrajini.

Većina Austrijanaca podržava odluku predsednika Fišera da u zvaničnu posetu primi Putina. Čak 58 odsto Austrijanaca, kako pokazuje istraživanje bečkog nedeljnika „Profil“, smatra da austrijski političari treba da prime Putina, a svega 30 odsto je protiv.

Poseta, kako je najavljeno, treba da posluži za dalje produbljivanje odnosa Beča i Moskve, te će biti se na dnevnom redu naći sporazumi iz oblasti turizma, nauke i privrede, kao i medjusobnoj pomoći u slučaju elementarnih nepogoda.

Jedan drugi sporazum, za koji Moskva tvrdi da će biti potpisan, je u žiži interesovanja međunarodne zajednice, a on se tiče Južnog toka. Bečki dnevnik „Standard“ tvrdi da mu je nezvanično sa više strana potvrđeno da će tokom posete Putina biti potpisan dogovor o Južnom toku.

Šef Gazproma Aleksej Miler i predsednik OMV Gerhard Rojs su u aprilu potpisali Pismo o namerama, što je već izazvalo negodovanje u mnogim zapadnim zemljama. Austrijskoj agenciji APA iz OMV je poručeno da je „veoma realno“ da sporazum o izgradnji Južnog toka bude potpisan danas. Potpisivanje će biti obavljeno neposredno pred dolazak Putina u Beč.

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. ARTILJERAC says:

    BRAVO ZA RUSE I AUSTRIJANCE , TO JE PRAVA DIPLOMATIJA GDE SE GLEDAJU OBOSTRANI INTERESI NARODA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *