EU: Najveća kriza od raspada SFRJ

EU: Najveća kriza od raspada SFRJ

6 marta 2014

Russia-EU_flags_2EU odlučila da suspenduje pregovore o liberalizaciji viznog režima i saradnji sa Rusijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Evropa se, prema oceni Van Rompeja, suočava sa najvećim izazovom od sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Evropski lideri dogovorili su se na današnjem sastanku u Briselu da uvedu trostepene sankcije Rusiji, koje će se sprovoditi u zavisnosti od odnosa Moskve prema krizi u Ukrajini.

Kako je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, u prvom stepenu EU će suspendovati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom, a članice Unije neće učestvovati na samitu G8 u Sočiju.

Van Rompej je zatražio od ruskih oružanih snaga da se smesta povuku iz Ukrajine, a najavljeni referendum o nezavisnosti Krima nazvao je “nelegalnim”.

Drugi stepen sankcija EU prema Rusiji mogao bi obuhvatiti zabranu putovanja i zamrzavanje ruske imovine, upozorio je Van Rompej, pozvavši Moskvu da se vrati za pregovarački sto s ukrajinskim vlastima.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je, nakon sastanka u Briselu, da poslovi sa Rusijom ne mogu da se nastave u dosadašnjem obliku.

Odluka o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja mogla bi da bude doneta veoma brzo ukoliko ne dođe do napretka u dijalogu, dodao je on.

Predsednik britanske vlade ocenio je da se “trenutno suočavamo sa najozbiljnijom krizom u Evropi u ovom veku”.

Sjedinjene Države takođe su najavile sankcije protiv Moskve, poput pooštravanja viznog režima, zamrzavanja imovine pojedinih ruskih zvaničnika i smanjenja poslovnih veza između dve zemlje.

Parlament ukrajinske pokrajine Krim doneo je odluku da se priključi Ruskoj Federaciji, a proruska pokrajinska vlada najavila je da će referenduom o statusu ovog poluostrva u Crnom moru, biti održan 16. marta.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbio je da se sastane sa svojim novim ukrajinskim kolegom, kao i da se napravi “kontakt-grupa” koja bi radila na rešenju krize, uprkos velikim pritiscima američkog državnog sekretara Džona Kerija i evropskih ministara. Lavrov i Keri sastali su se i danas u Rimu, ali približavanje stavova o krizi u Ukrajini još nije na vidiku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *