ЕУ НАМ ПОНОВО ЛУПИЛА ШАМАР: Косово потписало Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ

EU NAM PONOVO LUPILA ŠAMAR: Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

27 oktobra 2015

Kosovo_eu 45Kosovo je danas u Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, saopštila je danas portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini Maja Kocijančič.

SSP su sa strane EU potpisali Mogerini i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a sa kosovske strane premijer Isa Mustafa.

Ovo je prvi pravni dokument koji je Kosovo potpisalo sa EU, a kako je Tanjugu rečeno u Evropskoj komisiji, sačinjen je po uzoru na slične sporazume koje EU ima sa teritorijama koje nisu međunarodno priznate kao nezavisne države, kao što je Tajvan, odnosno nema veze sa pitanjem stausa Kosova.

Iako kosovski zvaničnici pokušavaju da ovaj događaj predstave kao korak u pravcu pristupanja Kosova procesu proširenja, u EU ističu da to nije slučaj.

“Prvi korak ka proširenju je traženje statusa kandidata, a Kosovo to ne može da učini sve dok ga kao nezavisnu državu ne priznaju sve članice EU i evropske intitucije”, rekao je za Tanjug evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman.

Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija ne priznaju nezavisnost Kosova, dok evropske institucije prema Kosovu imaju neutralan status i u svim službenim dokumentima ga pominju uz zvezdicu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  EU srpski dusebriznici koriste svaku moguću priliku da nam lupe samarcinu. Čak vise i ne boli, navikli smo. Boli samo kad moj premijer prica o zapadnim prijateljima a ja ne poznajem ni jednog.

 2. deda mraz says:

  E sad je definitivno da mozemo u EU ali samo bez kosova, i sve ove zadnje 3 godine sto je svapski konjusar pregovarao i potpisivao bilo je u funkciji da kosovo samostalno udje u EU. Jednom recju Izdaja.

 3. stevica says:

  Ne palite narod bez veze .Procitajte uslove sporazume,raspitajte se malo.To sto se trudite da od svake bvesti napravite senzaciju,sa podlogom,"svi nas mrze,svi nam nanu,samo plasi mlade,koji su i onako preplaseni.Ti apise si nihelista po naravci i opredeljenju,a mozda i narodnosti,tako da ti ne bi bilo lose da predjes na domacu ljutu,slabu,jutarnju uz kaficu,koliko da ti utrne mozak .

 4. veverica says:

  Pa reci nam ti Stevice koji su to uslovi sporazuma, prosvetli nas da i mi verujemo. Da ne nose ti uslovi neki broj, neku oznaku, možda 1244 ili nešto slično. Šta je ispoštovano od 2000-te? Ispoštovana je samo pljačka i sluđivanje ovog naroda koja i dalje traje a dokle će, to ne znamo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *