ЕУ НАМ ПРЕТИ – БРИСЕЛ УДАРИО НА ВУЧИЋА: „Фокусирајте се на своје задатке…“

EU NAM PRETI – BRISEL UDARIO NA VUČIĆA: „Fokusirajte se na svoje zadatke…“

23 aprila 2017

Izjave koje se mogu tumačiti kao političko mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemlja nisu od pomoći izgradnji dobrosusedskih odnosa u regionu, ponovila je stav Evropske unije portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Umesto zapaljivih izjava, svi u regioni bi trebalo da se fokusiraju na reforme i saradnju, dodala je Kocijančić.

Ona je na inistiranje da se EU odredi prema izjavama albanskih lidera u kojima se pominje formiranje „Velike Albanije“ podsetila na, kako je rekla, mnoge prethodne izjave visoke predstavnice Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana.

– I visoka predstavnica Mogerini i komesar Han su ranije više puta rekli da izjave koje se mogu tumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa i region izlažu riziku od zapaljive retorike. Umesto toga, EU očekuje od svih u regionu da nastave sa izgradnjom konstruktivnih odnosa i odnosa saradnje, kao i da intenziviraju posao na reformskim programima kako bi napredovali na putu evropskih integracija – poručila je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije dodala je da je EU uvek dosledno podržavala principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kocijančić je posebno naglasila činjenicu da je Evropski savet nedavno obnovio svoju podršku evropskoj perspetivi regiona zapadnog Balkana.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    Mi smo kao narod od 2000 godine trcali za sangarepom i nismo je stigli, ali postoji i kandzija kojom se prisiljavamo da je stignemo.To je nasa danasnja stvarnost u vodjenju Srpske politike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *