EU ne dozvoljava pravljenje balkanskih ćevapa

EU ne dozvoljava pravljenje balkanskih ćevapa

8 maja 2013

ćevapiRumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna preti zabrana od strane EU zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama. Isti problem imaće zemlje na prostoru bivše SFRJ, u kojima se prave ćevapi na tradicionalni način i u kojima je jedan od glavnih sastojaka natrijum bikarbonat.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su preduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo predlogom da ga se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.

U njihovom službenom saopštenju stoji: „Predstavnici Vlade preduzeće sve potrebne mere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mjera koja treba biti preduzeta ispravno i normalno rešenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije. Rumunske će vlasti preduzeti sve potrebne mere kako mici ne bi bili zabranjeni na rumunskoj teritoriji“.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.

Ovo je jelo toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavnim delom svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s odlučio uključiti u svoje mene, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, „mici“ na rumunskom znači „male stvari“, a u pitanju je mleveno juneće, janjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju. Od začina u njih se može dodati beli luk, crni biber, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike. U mešavinu se, kao što je spomenuto, uvek dodaje natrijum bikarbonat . A kao što vam je već verovatno poznato natrijum bikarbonat ili popularno – soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno „balkanskih“ ćevapa.

Još uvek se vode polemike jesu li mici nastali „iz“ ćevapa ili obrnuto, uprkos tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuvar uz Transilvanije Ionesku Jordače, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio meso bez creva staviti na roštilj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *