EU neće uvesti sankcije Hrvatskoj zbog kompromisa

EU neće uvesti sankcije Hrvatskoj zbog kompromisa

25 septembra 2013

EU-Hrvatska_620x0Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić izjavio da je sa EU postignut dogovor o spornom zakonu, popularno nazvanom „Leks Perković“, javlja Jutarnji list.

„Danas smo održali jedan od sastanaka u nizu i postiglismo dogovor s kojim su zadovoljne obe strane. Hrvatska vlada će hitno preduzeti sve potrebne korake za izmenu Zakona o pravosudnoj saradnji o krivičnim delima s državama EU. Dakle, to ide u hitnu proceduru, a Zakon će stupiti na snagu što je pre moguće, a najkasnije 1. januara 2014“, rekao je ministar.

Komesarka za pravdu EU Vivijen Reding je kazala da će EU pomno nadzirati taj proces i pratiti da li se i kako Zakon primenjuje.

Na pitanje novinara zašto je uopšte i došlo do kršenja evropskih zakona, Miljenić nije odgovorio već je rekao da je sada jedino važno da Hrvatska zatvori to poglavlje i krene dalje.

Jutarnji list podeća da je agencija Rojters prethodnih dana pisala da je Hrvatska popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o Evuropskom nalogom za hapšenje sa pravilima EU, zbog čega su Hrvatskoj pretile sankcije EU.

Podsetimo, uoči ulaska u EU, Hrvatski sabor usvojio je izmene zakona kojim je ograničio primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena tek posle avgusta 2002. godine, koji je kolokvijalno nazvan „Leks Perković“.

Ovim zakonom je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića, koga Nemačka tereti da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udba učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Zbog odbijanja Hrvatske da izmeni izmenu zakona, Evropska komisija je pokrenula proceduru za kažnjavanje Hrvatske, na koju je ova odgovorila žalbom u kojoj se navodi da „nema razloga za sankcije EU jer Hrvatska namerava da ispuni sve obaveze iz evropskog naloga za hapšenje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *