„EU nije ispunila sve ono što je obećala Srbiji“

„EU nije ispunila sve ono što je obećala Srbiji“

8 jula 2013

Aleksandar VučićPrvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija pre kraja godine ući u proces reforme javnog sektora i javnih preduzeća, prenosi B92.

On je na konferenciji „Srbija se okreće ekonomiji – odgovorno zajedno do izlaska iz krize“ u beogradskom hotelu Hajat rekao da su reformu javnog sektora obećavali svi političari, ali da su svi lagali kada su govorili da neće biti partijskog upliva na javna preduzeća.

Vučić je istakao da će reforma javnog sektora i javnih preduzeća početi konkursom za izbor čelnika tih preduzeća i da onda predstoji stvarna rreforma.

„Javna preduzeća ne smeju da budu krave muzare i da služe za socijalno napajanje, kao što je bilo do sada“, rekao je Vučić i dodao da ta preduzeća moraju da se ponašaju tržišno.

Potpredsednik vlade je ocenio i da će novi Zakon o javnim nabavkama onemogućiti zloupotrebe i najavio popravljanje investicionog ambijenta kroz skraćenje birokratskih procedura.

„Naše je da popravimo privredni ambijent i da pokušamo da privučemo strane investitore“, rekao je Vučić i naglasio da Srbija treba da se bori za svakog investitora.

„Vladavina prava, skraćenje birokratskih procedura, otvaranje kancelarije za brze odgovore, reforma javnog sektora i javnih preduzeća, izmena Zakona o radu i reforma penzionog sistema, oblasti su kojima ćemo se baviti u narednih šest meseci“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, glavni cilj vlade je smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i da za godinu do dve stopa nezaposlenosti padne ispod 20 odsto.

Vučić je ocenio da je Srbija u pregovorima o članstvu u EU bila pouzdanija u razgovorima od EU i da EU nije baš u potpunosti učinila ono što je rekla.

„Srbija je ispunila 100 posto obećanog, a EU 90 odsto“, rekao je Vučić.

Potpredsednik vlade je istakao da je Srbija ponosna na činjenicu što niko ne može da kaže da nije pouzdan partner i da nije radila ono što je dogovoreno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *