EU: Ništa od Južnog toka

EU: Ništa od Južnog toka

9 aprila 2014

Juzni-tokEvropska unija nadomak je odluke da zamrzne plan okončanja izgradnje gasovoda „Južni tok“, vrednog 50 milijardi dolara, piše britanski “Telegraf“.

To je potez koji bi predstavljao prave sankcije Rusiji i ozbiljan korak EU da kazni Kremlj zbog Krima, rečeno je u razgovoru predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza s bugarskim političarima, koji je procureo u javnost, naveo je britanski dnevnik pozivajući se na pisanje bugarske štampe.

Barozo je, kako navodi “Telegraf“, upozorio Sofiju da ne staje na put Evropskoj uniji u njenom odgovoru na poteze Rusije u Ukrajini.

„Poručujemo Bugarskoj da pazi šta radi“, rekao je Barozo prema navodima iz bugarske štampe i dodao da u Bugarskoj „ima onih koji su agenti Rusije“, misleći na zvaničnike vladajuće Socijalističke stranke, koji su pokušali da o nastavku gradnje Južnog toka bilateralno pregovaraju s Moskvom, mimo Brisela, navodi britanski „Telegraf“.

List piše i da je Brisel do sada bio prilično povučen kad je reč o projektu Južni tok, ali da, iako su po zvaničnoj verziji planovi još živi, Barozovi komentari iz razgovora s bugarskim političarima, pokazuju da je on zapravo „politički mrtav“.

Profesor Alan Rajli sa „Siti univerziteta“, ocenio je za „Telegraf“ da Južni tok „nema nikakvog smisla“, da njegov cilj nije snabdevanje gasom, već podrivanje Ukrajine, kako bi kasnije Zapad uložio velike količine novca da bi istu tu Ukrajinu spasavao.

Gasovod Južni tok sada se gradi u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a njegov glavni deo trebalo bi da prolazi i kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *