ЕУ нудила СФРЈ чланство и 5,5 милијарди, Милошевић и Туђман одбили!?

EU nudila SFRJ članstvo i 5,5 milijardi, Milošević i Tuđman odbili!?

8 maja 2017

Na petnaestogodišnjicu raspada Jugoslavije, u januaru 2007. godine bivši predsednik Makedonije Kiro Gligorov govorio je o tome kako je rat mogao da bude izbegnut da nije bilo sujete i ličnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Truđmana.

„U Bosni će biti krvi do kolena“…

Slične navode mogli smo i pre i posle toga da čujemo od raznih svedoka rasturanja bivše Jugoslavije, ali i inostranih političara i analitičara. I često se postavljalo pitanje šta bi bilo da su predsednici republika tada prihvatili čuvenu ponudu za brzi ulazak u EU i pomoć od pet i po milijardi dolara?

Prema svedočenju Gligorova, pred samo rasturanje Jugoslavije kao poslednji pokušaj da ne dođe do rata između republika, u Beograd je došla „trojka iz Evropske zajednice“. Žak Delor, predsednik Evropske komisije, Hans Van den Bruk i ministar inostranih poslova Luksemburga Žak Santer, iz zemlje koja je u tom trenutku predsedavala. Okupili su članove predsedništva i izabrane predsednike republika, kako bi im izneli plan.

„Žak Delor je pročitao predlog koji je bio usaglašen na Ministarskom savetu EU:

‘Prvo, političkom odlukom Jugoslavija će biti odmah primljena u EU. Drugo, da bi uspela reforma Ante Markovića, dobićete iz budžeta EU pet i po milijardi dolara’, rekao nam je Delor. A onda se pokazao sav nerazuman odnos između predsednika republika – ako jedan kaže A, drugi kaže B“, ispričao je Gligorov pre nešto više od decenije.

Uglavnom se ponuda iz EU tumačila kao ponuda koja bi pratila i konfederalno uređenje države, a Gligorov je posvedočio da je postojala i inicijalna ideja o referendumima za nezavisnost republika. Prema svedočenju pokojnog predsednika Makedonije, dvojica predsednika Srbije i Hrvatske nisu prihvatili Delorov plan.

„Javio se Milošević i rekao: ‘Ja smatram da treba da stvorimo čvrstu i modernu federaciju sa centrom u Beogradu’. Potom se javio i Tuđman i rekao: ‘Ja osećam da imam istorijsku misiju da obnovimo hrvatsko kraljevstvo. Mi smo imali državu, i sad je treba obnoviti. I drugo me ne interesuje’. A onda jadni Alija Izetbegović kaže: ‘Molim vas nemojte tako, hajde da prihvatimo kao osnovu za razgovor, pa će tu biti sugestija raznih. A ako toga ne bude, u Bosni će biti krvi do kolena“‘, prisetio se Gligorov susreta sa evropskom trojkom.

„Da je bivša Jugoslavija ostala cela izbegavši pogubne ratove devedesetih i ušla u EU, ne samo da bi ljudima u regionu bilo bolje, već bi i Evropska unija bila bolja“, bio je zaključak projekta saradnika Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) Kornelijusa Adebara.

S druge strane, bivši slovenački predsednik Milan Kučan uveren je da novac u iznosu od 5,5 milijardi dolara koje je ponudila evropska trojka, kao i pridruženo članstvo Jugoslavije u EU, ne bi spaslo SFRJ od raspadanja.

On je naveo da je ponuda odbijena jer su zaoštreni odnosi u Jugoslaviji zahtevali mnogo više od ekonomskih reformi, a to su duboke političke reforme i novi dogovor jugoslovenskih republika u definisanju oblika i funkcionisanja u zajedničkoj državi.

– Milijarde dolara nisu mogle biti da budu zamena za nesposobnost i nepripremljenost političkih rukovodstava za jedan takav sporazum, koji je mogao da spreči nasilni raspad zemlje i krvavi rat – rekao je Kučan.

KOMENTARI6 komentara

 1. Trifun says:

  Slovenci su rasturili Jugoslaviju, ti smradovi sto su stavili zidovske zuke trake oko ruku u znak podrske siptarima! Kao da su oni bili ugrozeni tamo a ne Srbi! JNA ih je trebala zgaziti, svim sredstvima kad su krenuli na te mladice, seme im se zatrlo! Sto se tice tih ponuda to je bilo kasno i premalo, i da smo usli kao Jugoslavija ne bih i ostali zajedno u EU sasvim sigurno. Raspad je bio neminovan, a nije moglo proci mirno jer sporovi oko teritorija su bili nepremostivi diplomatijom. Rat je bio neizbjezan. I opet ce ga biti. Ko to ne vidi on nista nije shvatio.

 2. punca says:

  Bajke 25h/d .. SVE je unaprijed izplanirano kao sada na BALKANU sa novim projektom KiM - Velika Albanija !

 3. Max says:

  Lazu ko psi...Rekla je EU:skinite Slobu sa vlasti,pa cete ziveti u raju...i gde smo to sada?Pa u paklu...zahvaljujuci toj istoj EU i njenim marionetama u Srbiji...

  • Keram says:

   Tako je bilo.To je istina.

 4. goran says:

  EU nikada nikom nista nije nudila. To je golmila bandita koja slusa svoga americkog gazdu i nema nikakvu samostalnost niti svoju politiku.

 5. milovan says:

  Cista izmisljotina, da bi se opravdala umesanost zapada u razbijanju Jugoslavije. Kao i kasnije bombardovanje Srba. Milosevicev ekonomski Program za Srbiju Bio je slican ekonomskom programu Kine uz Jos veca ovlascenja privatnog kapitala. Slobodne bezcarinske Zone itd. Taj isti plan ce nesto kasnije sa malim izmenama uvesti A. Markovic. Za reforme Jugoslavija nije mogla da dobije Kredit ni od MMF niti Svetske Banke. Razlog je Bio toboznja prezaduzenost 24 milijarde dolara sa kamatama. Vlada Srbije je donela fatalnu gresku. Resili su da se samofinansiraju, a to je Bio prst u oko belosvetskim gulikozama bankarima. Na taj nacin ne samo sto ostaju bez zarade(kamata) nego gube i kontrolu nad zemljom. To se moralo spreciti jer bi mogle i druge zemlje slediti isti primer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *