ЕУ ОБЈАВИЛА „ПОХОД НА РУСИЈУ“ – али се преварила

EU OBJAVILA „POHOD NA RUSIJU“ – ali se prevarila

7 marta 2023

Evropska unija, koja nije uspela da postane globalni spoljnopolitički igrač i koja želi da izoluje Rusiju na međunarodnoj areni, prevarila se i sada pokušava da deluje pomoću mera koje nisu predviđene u svakodnevnoj diplomatiji, rekao je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

„Krenuvši putem politike izolacije Rusije na međunarodnoj areni, članice EU, što je sada svima očigledno, uopšte nisu uzele u obzir posledice koje će takva politika imati po njih. Evropska unija, koja nije uspela da postane globalni spoljnopolitički igrač, iz nekog razloga je zaključila da će nakon što proglasi ‘pohod na Rusiju’ sve zemlje sveta poslušno krenuti za njom“, rekao je Logvinov.Kako je pojasnio, Evropska unija je na početku bila veoma samouverena – „činilo se da njihov predstavnik samo treba da napusti sednicu tokom obraćanja ruskog diplomate i da će odmah svi ustati za njim“.

„Nakon niza pseudo uspeha Evropska unija je bila u izvesnoj konfuziji, ali sada se čini da namerava da novom snagom krene u drugi krug, ovog puta ne izbegavajući otvorene ucene, podmićivanje i druge mere pritiska kojih u principu ne bi trebalo da bude u svakodnevnoj diplomatiji“, zaključio je Logvinov.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je povećao sankcioni pritisak na Rusiju što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, te da su sankcije zadale ozbiljan udarac čitavoj globalnoj ekonomiji.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *