ЕУ ОБЗЕРВЕР: Државе ЕУ разматрају укидање безвизног режима за пет земаља, на списку и Србија

EU OBZERVER: Države EU razmatraju ukidanje bezviznog režima za pet zemalja, na spisku i Srbija

29 septembra 2021

Nezakonita prebivališta i neosnovani zahtevi za azil iz nekih država Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su rasprave o obustavi bezviznih putovanja u Evropsku Uniju.Interni dokument EU, od 27. septembra, u koji je imao uvid EU Obzerver, obelodanjen je dan uoči turneje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen po Zapadnom Balkanu.

EU Obzerver navodi da nezadovoljstvo raste u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji i da te zemlje vode širu raspravu o zaustavljanju navodnih zloupotreba.

Prema internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.

„U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija“, navela je nemačka delegacija u dokumentu.

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

U dokumentu u koji je, portal imao uvid, Nemačka navodi da je primećen veliki broj „prekršaja neovlašćenog boravka“ iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.

Italija je dala slične komentare o Moldaviji, primetivši da mreže za trgovinu ljudima koje deluju kroz „susedne zemlje“ zloupotrebljavaju režim putovanja bez viza.

Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbiji.

Češka je saopštila da je videla veliki broj neosnovanih zahteva za azil od državljana Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Belgija je ukazala na „alarmantno povećanje“ broja podnosilaca zahteva za azil ove godine.

Državljanima Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije dozvoljeno je da putuju u EU bez vize do 90 dana od decembra 2009. godine, a državljanima Albanije i Bosne i Hercegovine sledeće godine.

Za ponovno uvođenje viza potrebno je više od 50 odsto povećanja nezakonitih boravaka ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil. Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019. godine, ali ga je Evropska komisija odbacila, podseća EU Obzerver.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Ebiga, oni ušli u naše države bez ikakvih papira sa vojskama i bombarderima, opljačkali nas, izolovali i popljuvali a sada se bune. Holandija ili Belgija, ne sećam se tačno, je imala do pre neku deceniju zoološke vrtove u kojima je njihov narod bacao banane crncima iz Afrike. U to vreme crnci iz afrike su studirali u Jugoslaviji kao ljudi. Danska je imala do pre neku godinu javne kuće sa zakonskim dozvolama za svinje, kerove, koze, ovce i ostale životinje, zavisilo od potražnje a danci išli tamo kao seksualni partneri. Kod nas bio nobl francuski komifo jezik, a kod njih zoofilija. Švajcarci još uvek imaju specijalitet koji se zove crna supa. Supa je inače od kerovskog mesa. Amerikanci iz jedne države nove engleske, koja se smatra najnaprednijim i najrazvijenijim delom Amerike, imaju detaljne gala filmove o ždrepcima i ženama. A naši muslimani nisu uzeli samo islam od turaka, nego i fizičku ljubav prema ovcama i kozama. A nas nazivaju prljavim Balkancima zato što danas gladni spavamo po njihovim gradskim senkama. Goveda sadistička.

    • doktrina soka says:

      sve istina,ali ima da budu pustinja G0bi,dodje vreme sve se preokrene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *