ЕУ ОБЗЕРВЕР: Државе ЕУ разматрају укидање безвизног режима за пет земаља, на списку и Србија

ЕУ ОБЗЕРВЕР: Државе ЕУ разматрају укидање безвизног режима за пет земаља, на списку и Србија

29 септембра 2021

Незаконита пребивалишта и неосновани захтеви за азил из неких држава Западног Балкана, као и Молдавије, Грузије и Украјине, покренули су расправе о обустави безвизних путовања у Европску Унију.Интерни документ ЕУ, од 27. септембра, у који је имао увид ЕУ Обзервер, обелодањен је дан уочи турнеје председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен по Западном Балкану.

ЕУ Обзервер наводи да незадовољство расте у Француској, Немачкој и Италији и да те земље воде ширу расправу о заустављању наводних злоупотреба.

Према интерном документу ЕУ, Србија и Албанија су сврстане међу 10 најпроблематичнијих земаља када је у питању поштовање безвизног режима због чега Немачка сматра да би Европска комисија требало да подсети да је покретање механизма за суспензију безвизног режима реална опција.

„У случају малог или никаквог напретка трећих земаља, Европска комисија би требало, према нашем мишљењу, да нагласи да је покретање Механизма за суспензију виза реална опција“, навела је немачка делегација у документу.

Према званичним подацима Немачке о кршењу закона о странцима 2020. године, Албанија је на другом месту, Украјина на петом, Србија на седмом, Молдавија на деветом и Грузија на десетом месту.

У документу у који је, портал имао увид, Немачка наводи да је примећен велики број „прекршаја неовлашћеног боравка“ из Албаније, Молдавије и Украјине, упркос укупном паду прошле године због пандемије.

Италија је дала сличне коментаре о Молдавији, приметивши да мреже за трговину људима које делују кроз „суседне земље“ злоупотребљавају режим путовања без виза.

Француска је такође незадовољна Албанијом и Грузијом и остаје опрезна према Србији.

Чешка је саопштила да је видела велики број неоснованих захтева за азил од држављана Грузије, Молдавије и Украјине. Белгија је указала на „алармантно повећање“ броја подносилаца захтева за азил ове године.

Држављанима Црне Горе, Србије и Северне Македоније дозвољено је да путују у ЕУ без визе до 90 дана од децембра 2009. године, а држављанима Албаније и Босне и Херцеговине следеће године.

За поновно увођење виза потребно је више од 50 одсто повећања незаконитих боравака или ако је ниска стопа прихватања захтева за азил. Холандија је прва и једина чланица ЕУ која је до сада тражила суспензију безвизног режима. Њен захтев је био усмерен против Албаније 2019. године, али га је Европска комисија одбацила, подсећа ЕУ Обзервер.

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Ебига, они ушли у наше државе без икаквих папира са војскама и бомбардерима, опљачкали нас, изоловали и попљували а сада се буне. Холандија или Белгија, не сећам се тачно, је имала до пре неку деценију зоолошке вртове у којима је њихов народ бацао банане црнцима из Африке. У то време црнци из африке су студирали у Југославији као људи. Данска је имала до пре неку годину јавне куће са законским дозволама за свиње, керове, козе, овце и остале животиње, зависило од потражње а данци ишли тамо као сексуални партнери. Код нас био нобл француски комифо језик, а код њих зоофилија. Швајцарци још увек имају специјалитет који се зове црна супа. Супа је иначе од керовског меса. Американци из једне државе нове енглеске, која се сматра најнапреднијим и најразвијенијим делом Америке, имају детаљне гала филмове о ждрепцима и женама. А наши муслимани нису узели само ислам од турака, него и физичку љубав према овцама и козама. А нас називају прљавим Балканцима зато што данас гладни спавамо по њиховим градским сенкама. Говеда садистичка.

    • doktrina soka says:

      sve istina,ali ima da budu pustinja G0bi,dodje vreme sve se preokrene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u