ЕУ од сутра отвара границу за српске држављане

ЕУ од сутра отвара границу за српске држављане

30 јуна 2020

Савет ЕУ је данас усвојио препоруке о постепеном отварању граница ЕУ за држављане 14 земаља од 1. јула, међу којима су и Србија и Црна Гора.

Препоруке се темеље на проценама епидемиолошке ситуације што ће се чинити сваке две недеље, али у случају наглог погоршања ситуације у некој земљи може се применити поступак „брзог одлучивања“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.Главни критеријум је да број новозаражених на 100.000 становника у последњих 14 дана буде „близу или испод просека ЕУ“ на дан 15. јуна када је просечан број новозаражених у ЕУ на 100.000 становника био 16.

Такође се тражи стабилан или опадајући тренд новозаражених.

Трећи критеријум односи се на укупан одговор сваке земље на епидемију, укључујући тестирање, праћење контаката и извештавање као и поузданост и доступност података у трећим земљама, а у обзир ће се узимати и информације које доставе делегације ЕУ из тих земаља.

На списку су још Алжир, Аустралија, Kанада, Грузија, Јапан, Јужна Kореја, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Тајланд, Тунис и Уругвај. Kритеријуме задовољава и Kина, али из те ће се земље моћи улазити у ЕУ ако Пекинг укине забрану за улазак грађана ЕУ.

Држављани Монака, Андоре, Сан Марина и Ватикана имају исти третман као држављани ЕУ.

Попис и критеријуми за улазак односе се на на путовања која нису нужна. Препоруке нису правно обвезујуће јер надлежност над управљањем граница искључиво припада државама чланицама.

Грађани држава чланица ЕУ као и грађани трећих земаља који имају легално пребивалиште у ЕУ и чланови њихових породица и даље могу улазити у ЕУ из трећих земаља.

Рестрикције се не односе ни на одређене категорије особа, попут здравствених радника, радника у пограничним зонама и особа које раде на транспорту роба.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u