EU odlučuje o sankcijama Rusiji

EU odlučuje o sankcijama Rusiji

20 marta 2014

Russia-EU_flags_2Lideri Evropske Unije trebalo bi u Briselu da odlučuju o ekonomskim sankcijama i eventualnoj blokadi vojne saradnje s Moskvom zbog prisajedinjenja Krima Rusiji.

Prethodno je Evropska komisija (EK) odobrila milijardu evra za hitnu podršku ukrajinskoj vladi.

Milijarda evra vlastima u Kijevu će biti data za preke finansijske potrebe, ali i stabilizaciju platnog bilansa, strukturne ekonomske reforme i suzbijanje korupcije, što će sve biti usaglašeno s Međunarodnim monetarnim fondom, saopštio potpredsednik EK Oli Ren.

Cilj je da se Ukrajini pomogne da se ekonomski oporavi da bi se i politički mogla stabilizovati, objasnio je Oli Ren, naglasivši da je EU za mirno rešenje ukrajinske krize, pregovorima.

Na pitanje novinara da li će „hitna finansijska injekcija“ EU Ukrajini biti data i da vlasti u Kijevu plate veliki dug ruskoj kompaniji Gasprom za isporuke gasa, Oli Ren je samo kratko uzvratio da se ta sredstva daju za uravnoteženje platnog bilansa te zemlje.

Zamoljeni da kažu da li se u Evropskoj komisiji i EU razmatra predlog Rusije i nekih diplomatskih krugova u EU i SAD da se za Ukrajinu nađe rešenje u vidu neutralnog međunarodnog položaja te zemlje, zvaničnici u Evropskoj komisiji su uzvratili da nezvanične tvrdnje ne mogu da komentarišu.

Na pitanje da li EK očekuje da danas šefovi država i vlada EU usvoje mogući „treći stepen“ sankcija prema Rusiji, odgovor portparola Komisije je bio da se mora sačekati odluka lidera Unije.

Nezvanično se u krugovima EU saznaje da vlade i čelnici evropske dvadesetosmorice još nisu saglasni koliko temeljite, naročito oštre ekonomske sankcije bi trebalo primeniti prema Moskvi zato što sve članice Unije neće podjednako osetiti neminovno ozbiljne ekonomsko-finansijske posledice takvih mera.

Takođe treba da se sagleda kakve posledice bi mogle imati uzvratne ruske sankcije prema EU, u tom slučaju, što je najavila Moskva.

U međuvremenu, Velika Britanija i Nemačka složile su se da EU treba Rusiji da nametne šire sankcije, poput zabrane putovanja i zamrzavanja finansijskih sredstava.

Podsetimo, savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine odlučio je da se uvede vizni režim sa Rusijom, javljaju agencije, pozivajući se na sekretara Saveta Andreja Parubija.

S druge strane, nakon što je i zvanično informisana o novom viznom režimu Kijeva za Ruse, i Moskva će odlučiti da li da uvede vize Ukrajincima.

Moskva će takođe, na adekvatan način odgovoriti na sankcije SAD protiv pojedinih ruskih zvaničnika, a razmatra i druge korake ukoliko Vašington bude doveo do eskalacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *