EU: Otvaramo pregovore sa Srbijom

EU: Otvaramo pregovore sa Srbijom

28 juna 2013

Srbija_EU-1526721363Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije doneli su bezuslovnu odluku da Srbija u januaru otpočne pristupne pregovore sa unijom o članstvu u toj organizaciji. Prema Nacrtu zaključaka,  ne postoji nijedan novi uslov koji naša zemlja treba da ispuni kako bi pregovori bili otvoreni. U Nacrtu zaključaka Evropskog saveta preporučuje se da se pristupni pregovori sa Srbijom otvore i navodi se da će prva međuvladina konfernecija, čime će i formalno biti otvoren pregovarački proces, biti održana najkasnije u januaru 2014. godine, navodi “Telegraf“.

Pre toga, Savet ministara EU treba da usvoji pregovarački okvir, koji bi potom trebalo da bude potvrđen na Samitu šefova država i vlada EU u decembru. Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na svom Tviter profilu rekao je da je EU odlučila da otpočne pregovore sa Srbijom. Evropska komisija pozvana je da izveštava o napretku u primeni sporazum Beograda i Prištine i o napretku u sprovođenju reformu. Evropski lideri su na kraju drugog dana Samita, koji je počeo juče po podne, raspravljali o datumu na osnovu preporuke koju je pre dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica.

Ministri su tada preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden. Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, pa je to jedan od ključnih razloga što pregovori neće početi pre januara.

Premijer Srbije Ivica Dačić pred odlučujuću rundu razgovora šefova država i vlada zemalja članica EU da očekuje da Srbiji budu odobreni pregovori o članstvu i to bezuslovno. Podsetimo kancelarka Nemačke Angela Merkel rekla je ranije u Bundestagu da prva konferencija o pristupu Srbije Evropskoj uniji može da bude održana u januaru, tek posle potvrde u decembru o napretku u sprovođenju procesa implementacije briselskog sporazuma.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *