ЕУ ПЛАЋА СРПСКЕ МЕДИЈСКЕ ИЗДАЈНИКЕ: Пад Ратка Младића и Радована Караџића на српској телевизији

EU PLAĆA SRPSKE MEDIJSKE IZDAJNIKE: Pad Ratka Mladića i Radovana Karadžića na srpskoj televiziji

28 januara 2015

prva-tv-ratko-mladic-photo 65Prva srpska televizija od četvrtka, 29. januara u 21.00 emituje trodelni TV serijal. Reč je o dokumentarno-političkom trileru koji govori o skrivanju, potrazi i hapšenju srpskog generala Ratka Mladića, i prvog predsednika Republike Srpske, koji su  od strane Haškog suda optuženi za najteže ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Političke igre, nevoljna saradnja sa Tribunalom, sabotaže tajnih službi, jataci, lažni identiteti i holivudske transformacije begunaca, izdaje ljubavnica, doživljaj patriotizma i mnogo političkog mulja, učinilo je da do pada poslednjeg, od šestorice najtraženijih haških begunaca, prođe punih dvadeset godina od početka rata.

Ovaj TV serijal čine 3 dokumentarna TV filma – „Pad Ratka Mladića“, „Pad Radovana Karadžića“ i „Pad haških begunaca“ koji uz svedočenje o jednom vremenu donosi i niz novih informacija: analizu političkih zbivanja koja su uzrokovala neretko lažnim, ali i stvarnim potragama za najtraženijim haškim optuženicima; i činjenice koje su uticale na (ne)saradnju sa Tribunalom.

Događaji o kojima ne postoje (dostupni) video materijali, prikazani su kroz grafičke i video rekonstrukcije na osnovu prikupljenih ekskluzivnih informacija i dostupne dokumentacije. U rekonstrukcijama u ulozi Ratka Mladića je glumac Bora Nenić, a u ulozi Radovana Karadžića, glumac i upravnik Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.

U serijalu najrelevantniji sagovornici iznose do sada nepoznate detalje koji se odnose na potragu za haškim beguncima i (ne)saradnju sa Tribunalom u Hagu: predstavnici Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (Serž Bramerc, glavni tužilac MKSJ od 2008. i Karla Del Ponte, glavni tužilac MKSJ 1999-2008; Žan-Daniel Ruh, specijalni savetnik Tužilaštva MKSJ 2003-2008; Florens Artman, savetnik i portparol Tužilaštva MKSJ 2000-2006), Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Republike Srbije i pomoćnici Bruno Vekarić i Dragoljub Stanković), predstavnici države Srbije (Boris Tadić, predsednik Srbije 2004-2012; Rasim Ljajić, ministar u Vladi Republike Srbije; Zoran Živković, predsednik Vlade Republike Srbije 2003-2004; general Zoran Stanković, ministar odbrane SCG 2006-2007; general Aleksandar Dimitrijević, pomoćnik ministra odbrane SCG 2005; Saša Vukadinović, direktor BIA 2008-2012; Aleksandar Kostić, načelnik SORZ, MUP Srbije 2003-2009) analitičari – učesnici i svedoci (Miroslav Toholj, književnik, bivši ministar u Vladi Republike Srpske; dr Leposava Beba Kron, direktor Instituta za kriminološka istraživanja -Beograd; Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo u Srbiji; Lazar Stojanović, reditelj i novinari Senad Pećanin i Dejan Anastasijević).

3454547

Slaviša Lekić

Autorski tim predvodi dugogodišnji drugosrbijanski novinar i urednik Slaviša Lekić, a između ostalih ga čine i koautor i pomoćnik reditelja Jovana S. Polić, koautor i urednik serijala Bojana Lekić, novinar Sanja Lončar koja je predvodila istraživački tim, direktor fotografije Nebojša Bašić, izvršni producent Bojan Morača. Originalnu muziku za filmski serijal komponovao je Dobrica Višnjić. Režija je poverena profesoru Draganu Elčiću, jednom od najnagrađivanijih domaćih reditelja u oblasti dokumentarnih filmova.

TV serijal je nastao u okviru projekta Evropske unije „Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije, ambasade Holandije, Norveške, Švajcarske i Velike Britanije, kao i Fond za otvoreno društvo, a realizovan je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine u Srbiji.

(Prva TV, Srbin.info)

KOMENTARI10 komentara

 1. Istina says:

  Rak izdajstva tesko razara srbstvo. Dokle Srbi????

 2. Dunja says:

  Prva uvek isti program, pink na sve strane, grand parada, samo ovu umesto pevaljki vodi Lekić

 3. Zapadnjak says:

  Da rak je razorna bolest,leka naravno ima,taj lek stoji na zastavi Srbije,to je grb Srbije,to je lek za srpsko društvo,to je suština Srpskog društva,pa ako je stavljen na zastavu,e pa Srbi moji ako je potrebno ginite za tu zastavu,za taj grb.

 4. miloš says:

  Kako ovi glumci, novinari, redatelji, ministarstvo kulture nisu nikada napravili dokumentarni film o zločinima nad Srbima u NDH, njemačkih zloćina i razaranja, kako nisu napravili reportažu kako su Srbi pred rat i tokom rata živjeli i prživjeli u RH, dokumentarac kako je Bin Laden gostovao u BiH i dobio počasni pasoš od Alije Izetbegovića...!? Nevjerovatno koliko sami sebi skačemo u stomak, bliži su mi crne ustaše od ovih usranih jugoslovena, anti Srba !!

 5. Sale says:

  Ratko Mladić: Ja sam samo branio svoj narod…https://zlj13051967.wordpress.com/2015/01/26/ratko-mladic-ja-sam-samo-branio-svoj-narod/

 6. Desanka says:

  Sramota,zašto nisu snimili film o srpskim žrtvama i zločinima koje su izvršeni u Hrvatskoj,Bosni,zločinima NATO alijanse koje su bez odobrenja ujedinjenih nacija ubijali srpsko stanovništvo i uništavali srpsku infrastrukturu nanoseći ogromnu štetu.Prodate duševne bede,živite u svom smradu a ne u mojoj napaćenoj zemlji Srbiji.

 7. SRPSKI JATAK says:

  Vise vam prilici Prva izdajnicka televizija olosi jedni izdajnicki.Za trag vam se ne znalo olosi se skupili. Kako niste pustili snimak Atif Dudakovic poziva svoje poturice da ubijaju srpske civile!Pustite snimak kako peti korpus takozvane armije BIH ubija civile selo jasenica opstina bosanska krupa olosi jedni,gde vam je petrovacka kolona, gde su srpske zrtve to ne spominjete fukare jedne.

 8. SRPSKI JATAK says:

  ZIVEO RATKO MLADIC SRPSKI HEROJ!!!!!! PREDALI STE NJEGA STA CE TE S NAMA? IMA NAS TAKVIH NA HILJADEEEEEEEEEEE

 9. slučajni prolaznik says:

  Izdaje i izdajnika u ovoj zemlji je uvek nažalost bilo više nego što je to pristojno...

 10. slučajni prolaznik says:

  A što vi ovde nemate ćirilicu???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *