ЕУ ПОНИЗИЛА ИТАЛИЈУ: Овакву помоћ и утеху из Брисела нису очекивали!

EU PONIZILA ITALIJU: Ovakvu pomoć i utehu iz Brisela nisu očekivali!

16 aprila 2020

EVROPA se trenutno nalazi u centru pandemije Kovid-19, a broj obolelih se približava milionu, saopštio je danas regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge.

„Broj slučajeva širom regiona nastavlja da raste. U prethodnih deset dana, broj slučajeva prijavljenih u Evropi skoro se udvostručio i popeo na blizu milion“, rekao je Kluge tokom onlajn konferencije za novinare.

On je dodao da to znači da je oko 50 odsto globalnog tereta oboljenja Kovid-19 koncentrisano u Evropi. Kluge je izjavio da je na starom kontinentu od ovog oboljenja umrlo više od 84.000 ljudi.„Olujni oblaci ove pandemije i dalje su zgusnuti nad evropskim regionom“, rekao je zvaničnik SZO.

On je dodao da neke zemlje ulaze u period kada mogu da postepeno ublaže mere, ali da „nema brzog povratka u normalno stanje“. Broj preminulih u Španiji usled širenja virusa korona porastao je na 19.130, saopšteno je iz španskog Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da je u poslednja 24 časa od posledica pandemije Kovid-19 u Španiji preminula 551 osoba, što je povećanje u odnosu na dan ranije, kada je broj žrtava iznosio 523.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Španiji je porastao na 182.816, u odnosu na juče do kada je registrovano ukupno 177.633 zaraženih.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je danas „izvinjenje iz dubine srca“ Italiji jer je ta zemlja izneverena na početku pandemije virusa korona.

„Da, istina je da niko nije bio spreman za ovo. Istina je i da mnogi nisu bili tu u vreme kada je Italiji bila potrebna pomoć na samom početku. I da, zbog toga je ispravno da Evropa kao celina uputi izvinjenje iz dubine srca“, rekla je Fon der Lajenova na jutrošnjoj sjednici Evropskog parlamenta.

Više od 21.000 ljudi umrlo je od virusa korona u Italiji, što je najviše u Evropi, navodi se u podacima američkog Univerziteta „Džons Hopkins“.

U vreme kada je Italija početkom marta pokušavala da obuzda epidemiju, Francuska i Njemačka zabranile su izvoz maski – uprkos upozorenjima iz Evropske komisije da bi takvi potezi mogli da potkopaju kolektivni odgovor na virus.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *