ЕУ ПОНОВО УЦЕЊУЈЕ СРБИЈУ

EU PONOVO UCENJUJE SRBIJU

4 decembra 2023

Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im „hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35“, kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera pripremljenjih za predstojeći samit, prenosi N1.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i takozvano Kosovo da „u potpunosti poštuju i sprovode“ i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks „bez daljeg odlaganja i preduslova“, naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Zajednice srpskih opština.„EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi“, dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje „zbog izostanka njegove primene“.

Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga „suštinski uslovi na evropskom putu“ i upozoravaju da „obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“.

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u „potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike Kfora, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kososvku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi“.

Evropski Savet ponavlja da „nema opravdanja za nasilje“, oštro osuđuje „nasilne akte“ i žali što „Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu“.

U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

„Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele“, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela „neke korake“ u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da „podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili“.Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu „imati posledice“ i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Đuzepa Borelja, „da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno“.

Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU – Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

KOMENTARI10 komentara

 1. milorad5 says:

  brate koji ohridski aneks tamo ništa nije "anektirano":)..to je samo bio razgovor o razgovorima...totalno izmišljaju i ovo je na kraju zec izašao iz šeširai ovo je ultimatum...edjutim ultimatum je smešan jer traži od nas MENTALNU KATEGORIJU a to nijemoguće čak ni vojnom silom uraditi:)...mogu da nas pobiju ali ne mogu da nas nateraju da priznamo šiptare...a što se tiče članstva u EU to je čista laž i oni su sami rekli da nas NEĆE PRIMITI i to NIKADA...što znači najavu genocida nad nama, i to je ustvari njihova želja,ali neznam kad će oni biti u stanju da to urade,naročito posle ruskog nukelarnog bombardovanja koje je gotovo sigurno...sve u svemu treba ih odbiti kao u rambujeu i spremiti armiju za svaki slučaj...mislim da nemamo drugo izbora sem da prekinemo razgovore sa njima i da čekamo dalje poteze te ekipe koja bi da u krajnjoj sekundi izvuče neku budalaštinu u vezi kosova ali oni nemaju više mogućnosti da pokrenu rat protiv nas,nemaju mogućnosti ni da nam uvedu sankcije bilo kakve vrste i nejamu vremena da bilo šta od toga pripreme jer će ih rusi verovatno spaliti i skinuti tu ekipu pedera,lopova i manijaka sa vlasti u evropi...

 2. VRSK says:

  Koga bre zabole za EU,nama su prodavnice krcate robom a njihove su pred zatvaranjem. I svakim danom EU tone u sopstvena govna. Što se eventualnog vojnog sukoba tiče bilo gde na Balkanu mi izlazimo kao pobednici. Te priče kako mi treba da se odreknemo Kosova i metohije kroz neki Ohridski sporazum je mrtvo slovo na papiru ako ga i ima na papiru. Mi imamo Kinu i Rusiju za prijatelje. A njima Amerikanci neka prodaju muda za bubrege.

 3. Velika Metla says:

  Sve te sporazume ugurajte onom matorom pedofilu Borelju u "čajni kolutić". Neka i ta matora raspala smradina pri kraju pasjeg života oseti blagodeti globalizma.

 4. Ficko says:

  Treba ih otkačiti tako što im ne dozvoliti da parazitiraju. Oni i jesu formirani da sisaju krv takvima kao što smo mi. U stepenima svetske vlasti njihova uloga je takva da izigravaju levo smetalo i kad vide da ne mogu ništa da nas cinkare onima koji nešto mogu. Međutim, i to se menja. Težište moćnika se polako ali sigurno premešta ka drugim centrima moći, tako da im ostaje da samo prave štetu svuda gde osećaju da to mogu. Ono što je bitno, sve više im ponestaje kreativnih ideja i snage, a onda to u njima izaziva bes i želju za nekakvom osvetom. Tipično za primitivno ponašanje iz nemoći.

 5. Nikola says:

  Srbija je do sada sve uradila. A tzv. Kosovo i tzv međunarodne snage nisu ništa od dogovorenog. Oni su sami to što je dogovoreno odbacivali i samo smišljali nove uslove za Srbiju, dok oni garantuju samo da neće, kao i do sada, ništa sprovesti, osim bezuslovnog priznanja lažne države!

  • Milutin says:

   I građani Srbije oštro osuđuju nasilne akte nad Srbima na KiM i žale što Srbija nije preduzela oštre i adekvatne mere u tom pogledu.

  • Rostand says:

   Kao što sam pretpostavljao sad će kenjati sto godina o tom sumnjivom puškaranju u Banjskoj,samo da imaju razlog do besvijesti zayebavati Srbiju.Ovom seronji na slici bi baš rado sasuo kofu govana na tu pedersku glavurdu.Šta se htjelo s tim u Banjskoj i kakva je uloga Vučkovih lupeža i izdajnika?

 6. Gagi says:

  Nikada katolicka EU nije prestajala da nas ucenjuje. U drugom ratu su nam organizovali urlikanje "bolje rat nego pakt" a kada smo u tom ratu izginuli protiv njihovog Hitlera, nisu nam dozvolili da imamo nacionalnu drzavu nego su nam doveli neke proletere da svoj drzavni suverenitet podelimo sa novoizmisljenim narodima. Naravno, posle su svoje naciste spasavali nekim pacovskim kanalima i omogucavali im "zasluzenu" zivotnu sigurnost. Stradanje Srpskog naroda se volsebno zaboravilo zbog "mira u novoj kuci", zatim su proleteri tu "njihovu" novu kucu razdelili kurti i murti na ravne casti. Danas su unuci tih ljutih revolucionara reterirali, nema vristanja "bolje grob nego rob" vec se vodi "mudra" politika razuma i popustanja. Bas ista kao sto je nekada razmisljao i sprovodio je Nedic kada je bio okupacioni upravnik. Naravno da je danasnja politicka "mudrost" mnogo veca nego u ranijim periodima, neka drugi ginu i ratuju dok se mi izgradjujemo i stvaramo zivotni standarda. Obecali su nam da nas vise nece masakrirati i ubijati ako budemo vredni i poslusni, jedino ce mozda jos malo da nas razdrobe ali za standard i bolji zivot to nije vazno.

 7. padre says:

  Dajte bre ljudi, krenimo u EU, zar ne vidite, koliko su nas se uželeli! Ne zanm,dali su nekome ponudili toliko poglavlja, i još ne misle da stanu, toliko nas vole!

 8. Gagi says:

  U naslovu teksta se kaze: EU PONOVO UCENJUJE SRBIJU. Secali se neko mozda, da li je ikada u istoriji to ucenjivanje prestajalo ili smo nekada imali taj luksuz da dozivimo neku malu pauzu. Ako neko naivno misli da ce to ikada prestati, taj je pod teskim halucinogenima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *