ЕУ ПОСЛАЛА ОПОМЕНУ ХРВАТСКОЈ

ЕУ ПОСЛАЛА ОПОМЕНУ ХРВАТСКОЈ

26 јула 2021

Европска комисија упозорила је већину чланица, међу њима и Хрватску, због кашњења у транспоновању две директиве о ауторским правима у национални закон.Kомисија је затражила од 22 државе чланице да јој пруже информације о начину на који су правила Директиве о ауторским правима пренесена у њихов национални закон.

Ове информације су затражене од Аустрије, Белгије, Бугарске, Kипра, Чешке, Данске, Естоније, Грчке, Шпаније, Финске, Француске, Хрватске, Ирске, Италије, Литваније, Луксембурга, Летоније, Пољске, Португалије, Румуније, Шведске, Словеније и Словачке.

Исту информацију Kомисија је затражила од 21 члана у вези са Директивом о Интернет телевизији и радију. То су исте државе чланице које су добиле упозорење за прву директиву, само је Данска изостављена.

Слање званичних упозорења први је корак у покретању поступка за кршење закона ЕУ.

Званична упозорења може бити праћено образложеним мишљењем, а ако се тиме не постигне жељени резултат, уследиће тужба на суду ЕУ. Циљ две директиве донете 2019. године је модернизација правила ЕУ о ауторским правима и омогућавање потрошачима и ауторима да максимално искористе дигитални свет.

Ове директиве треба да ојачају положај креативних индустрија, омогуће већу употребу дигиталних услуга у кључним областима друштва и олакшају дистрибуцију радио и телевизијских програма широм ЕУ. Рок за пренос ових директива у национални закон био је 7. јун 2021.

Наведене државе чланице сада имају два месеца да одговоре на писма и предузму потребне мере. У случају незадовољавајуц́ег одговора, Kомисија може одлучити да изда образложена мишљења.

KOMENTARI5 коментара

 1. petrovgrad says:

  U Evropi postoji samo jedan jedini narod koga je čitava Evropa javno proklela i od koga čitav Stari kontinent beži „kao đavo od krsta”a to su Hrvati. Evropa je još u prvoj polovini 17.-og stoleća skovala krilaticu-prokletnicu koja glasi: „Sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Hrvata!”

  • Veliki brat says:

   Sve što si napisao zapravo vrijedi za Srbe. Tipična autoprojekcija vlastitih mana na drugoga.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Ma vidite dećki samo tu njihovu zastavu, po njoj se vidi da je to bila i ostala neka vazalna županija i to na račun Srbije i srpske dobre volje. Eto vidite, EU im šalje upozorenja i sprema kazne, a mi Srbi kao brat bratu dadosmo im ceo godišnji budžet od milion evra kada ih je malčice protresao zemljotres. Hvala Vučiju.

  • Veliki brat says:

   Mi barem imamo županije.

  • Mate says:

   U tom potresu je poginulo i 3 Srba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u