ЕУ ПОСТАВЉА НОВЕ УСЛОВЕ СРБИЈИ!

EU POSTAVLJA NOVE USLOVE SRBIJI!

2 novembra 2016

eu-breakup1

Brisel se sprema da isporuči niz novih zahteva Beogradu u okviru poglavlja 31 koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, a od kojih je većina neprihvatljiva za Srbiju, saznaju „Novosti“.

U izveštaju o skriningu za ovu oblast, koji je pripremila EU, prema našim informacijama, od Srbije se traže tri ključne stvari:

* da se pridružuje sankcijama i restriktivnim merama EU;

* da sa Briselom koordinira nastup u mnogobrojnim međunarodnim institucijama, a naročito u UN i OEBS;

* da izvrši reviziju Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, posebno u delu koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i na veze sa Rusijom i Banjalukom.

Trn u oku Briselu u ovim dokumentima Srbije, usvojenim 2009, jeste preveliki akcenat koji je stavljen na Kosovo kao najveću bezbednosnu pretnju za našu zemlju. Smeta im i naglašena opredeljenost za razvijanje posebnih odnosa sa Moskvom, kao i razvijanje posebnih veza s RS, produbljivanje saradnje s Kinom, Indijom, Brazilom i nesvrstanima.

EU traži da se ova strateška dokumenta hitno usklade s globalnom strategijom spoljne i bezbednosne politike EU, usvojene u junu, i da se u njima „zakuca“ članstvo u EU kao najvažniji spoljnopolitički cilj.

Zbog svih ovih novih uslova, Beogradu u ovom trenutku ne ide naruku otvaranje ovog poglavlja. To je potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, od koga smo čuli da brzo otvaranje poglavlja 31 traže oni koji bi da nateraju Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku s politikom EU:

„Na primer, mi ove godine nismo podržali 12 deklaracija i izjava EU, među kojima su i dokumenti o restriktivnim merama protiv Rusije i Zimbabvea. Kako to da podržimo kad sam desetak dana pre toga molio Zimbabve da glasa za nas u Unesku. Ili deklaracija o dešavanjima u Južnom kineskom moru, koja je protiv Kine“, nabraja Dačić, i dodaje da bismo, da smo za te deklaracije glasali, mogli da se oprostimo od nacionalnih i državnih interesa.

U briselskim diplomatskim krugovima poručuju da se iza liste novih zahteva za Srbiju krije namera pojedinih država EU da spreče da Srbija, kad postane članica, bude „trojanski konj“ pre svega Rusije u Evropskom savetu i da blokira važne odluke. Zato EU želi da obezbedi da se Srbija i strateški opredeli i dokumentima obaveže da će joj Unija biti ispred Rusije.

Naoružanje

U okviru poglavlja 31, od Srbije će se tražiti i da ratifikuje dodatne protokole o širenju nuklearnog naoružanja. Među zahtevima je i da se u potpunosti uskladi s pravilima EU o izvozu vojne tehnologije i opreme.

(Novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. miki says:

  POGLEDAJTE: Ovako je izgledao dolazak RUSKIH i BELORUSKIH vojnika u SRBIJU https://www.facebook.com/217288163671/videos/10154562232123672/

 2. Ivan Grozni says:

  Kako to da svaka clanica EU ima svoju spoljnu politiku a Srbiji se namece neka iz EU. Aku EU ima jedinstvenu spoljnu politiku zasto onda clanice imaju ministarstva spoljne politike nezavisno od EU.

  • Bajetina says:

   Tesko je to tebi objesnit !!!!!

 3. milovan says:

  Kako je pocelo,izgleda da ce ih sve manje postavljati.Dosta su ih vala i postavljali i djavolu bi ih bilo previse.

 4. jovo says:

  EU.sta imala imala nikad srbin nece u uniju srbina oni ubijaju i ne postuju nista sto je srbsko

 5. axiles says:

  Hebite se vec jednom i ostavite nas na miru.Ili nas primajte ili ne ali prestanite da nam diktirate sta treba da radimo.

 6. padre says:

  Bajo, daj, ipak mu objasni, kako to tvoj velum shvata, možda ipak ušićari ponešto!

 7. Trifun says:

  Srpski narod nikada nece biti uvucen u EU Rajh, koliko god to nekome odgovoralo. NIKADA.

 8. Gordan says:

  Uslovi? Šta ti je to ? A,koji ću ja q...c tamo ?! P.S. Jel', dugujemo li vam mi šta ??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *