ЕУ поставља нове услове Србији?!

EU postavlja nove uslove Srbiji?!

9 aprila 2015

2014- 05- .eu stropŠef diplomatije Ivica Dačić kaže da nije nikakva novost da se pred Srbiju, kada god ispuni jedan veliki uslov u približavanju EU, postavljaju novi i teži uslovi, dok predsedenik skupštinskog odbora za evrointegracije Aleksandar Senić kaže da ne postoje dodatni uslovi o kojima priča Dačić i da Srbija treba da se drži svog evropskog puta, prenosi B92.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je pogrešno citiran u medijima koji su objavili njegovu navodnu izjavu da „i kada bismo priznali Kosovo, ne bi nas primili u EU“.

On je objasnio šta je rekao u intervjuu Sputnjiku, a šta su mediji od toga izdvojili kao udarnu vest.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Nikolića „da bi Srbija kad bi priznala Kosovo za mesec dana bila u EU“, Dačić je odgovorio: „Ne bi, zato što će uvek postojati neki novi uslovi“.

„Čekajte, ja sam odgovorio na pitanje da li će za mesec dana da uđe“, kaže ministar spoljnih poslova.

Dačić ipak ne poriče da se pred Srbiju postavljaju novi uslovi koje naziva pokretnim ciljevima. Pita se zašto se sada priča o 11 tačaka koje je utvrdio nemački Parlament, kada je sa Srbijom dogovoreno da je za otvaranje poglavlja neophodna implementacija Briselskog sporazuma.

„Ja sam potpisao Briselski sporazum. Kakve veze imaju most u Kosovskoj Mitrovici i Park mira sa Briselskim sporazumom? Kako je onda uslov za otvaranje poglavlja implementacija Briselskog sporazuma? Nije! Onda recite — nije uslov samo Briselski sporazum, nego i dodatne tačke te, te i te. To je pošten odnos koji Srbija traži. Ja imam pravo to da kažem, jer ja sam ministar spoljnih poslova Srbije, a ne opunomoćenik EU“, navodi Dačić.

Predsedenik skupštinskog odbora za evrointegracije Aleksandar Senić kaže da ne postoje dodatni uslovi o kojima priča Dačić i da Srbija treba da se drži svog evropskog puta.

„Mislim da nikakvih novih uslova nema. Pretpostavljam da je davanje ovakvih izjava sedenje na dve stolice, pa kad nam se obe stolice izmaknu onda je neko drugi kriv“, objašnjava Senić.

Šef skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da je Srbija u sastavu EU interes Zapada i njegov glavni oslonac na Balkanu, ali ne isključuje mogućnost dodatnih pritisaka.

„U tom smislu, postoji granica do koje Srbija može da prihvata zahteve. Preko te granice se direktno narušavaju naši vitalni nacionalni i državni interesi. I ne može nijedna ozbiljna vlada da ide protiv same sebe“, ističe Drecun.

Bez obzira na dodavanje novih uslova, što, prema rečima Ivice Dačića, nije pošten odnos prema našoj zemlji, interes Srbije je članstvo u EU.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. milan says:

    Tko to kaže da je interes Srbje članstvo iu EU? Kompetentno izjavljujem da interes Srbije nije članstvo u EU. Tko je taj Drecun, Dačic ili Vučic da odredjuju interes Srbije dugoročno? Na osnovi čega to ti mufljuzi izjavljuju? Koje su to analize i koji relevantni istinosni podatci?

  2. Den says:

    Dobro jutro Dacicu Ivice...Dobro jutro Srbijo. Svakom normalnom kraisniku sa ljeve strane i desne rijeke Une tj. ovima srbima preko Drine je davno , davno bilo jasno. Samo vama u Srbiji nije nikako jasno sta je htio pisac reci u zadnjim ratovima protiv Srpskog naroda, srpskig generala u Den Hagu. Stvar je sada duboko duboko u blatu, Kako se iscupati , ili bar da ne tonemo dublje je mirno stajati ne "gicati" se . Sacekati da "nevreme" prodje, pa onda ako ima pametnih poci svojim pravcem. To je ono kako rade mnogi , ulaze u ratove ove ili one kada je rat na kraju , oni ne iscrpljeni pridju ,dokrajce onoga ko njima ne odgovara i nadu se na pobjednickom postolju. Tako rade velike nacije sem Rusa koji su samo u ww1 dali 8.000.000 a u ww2 23.500.000 ljudii plus Oktombarska revolucija i poslje Staljin pobijeni su preko 40.000.000 ljudi danas tih naroda ima duplo manje nego onih koji su murdo sutili i cekali kraj ratova i prisli pobjednicima , pa ugledajte se na Hrvate. Oni vole brane svoju drzavu i nacioalne interese ....A ne ko Srbi , glavom kroz zid , ako nemoze milom , onda cekaj zalazak sunca, sutra ce biti novi dan.Nova nafaka.

  3. Za Srbiju says:

    Smešno je prenositi izjave retardiranih i kupljenih političara u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *