ЕУ ПРЕЛАЗИ НА РАТНИ РЕЖИМ

EU PRELAZI NA RATNI REŽIM

4 marta 2024

Evropska komisija predložiće sutra niz mera pomoću kojih će EU svoju industriju naoružanja prebaciti na „režim ekonomije u periodu rata“, kako bi pružila bolji odgovor na napade Rusije na Ukrajinu.Evropski komesar za industriju Tjeri Breton izneće predloge za podsticanje zemalja EU da zajedno kupuju više oružja od evropskih kompanija, kako bi se tim kompanijama pomoglo da povećaju proizvodne kapacitete, prenosi Rojters.

„Moramo da promenimo paradigmu i pređemo u režim ratne ekonomije. To takođe znači da evropska odbrambena industrija mora da preuzme više rizika, uz našu podršku“, rekao je Breton.

On je istakao da će Evropa morati da učini još više da osnaži svoju odrbanu u slučaju da za predsednika SAD bude izabran Donald Tramp, koji je prethodno kritikovao pojedine članice NATO-a.

„U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu bezbednost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine“, ocenio je Breton, prenosi Tanjug.

Bretonovi predlozi uključuju stvaranje mehanizma koji pomaže zemljama koje nisu članice EU da kupuju oružje od evropskih proizvođača.

Predloge će takođe analizirati i pripadnici NATO-a, koji su ranije pozdravili nastojanja EU da pomognu odbrambene kapacitete EU, ali i koji su upozorili da potezi EU ne smeju da se kose sa radom Alijanse.

KOMENTARI2 komentara

  1. Darko von NAZO pakt Obradovichz says:

    Gadni su, baš su gadni ti EUropljani 😁

  2. milorad5 says:

    ovi su totalno poludeli,čime misle da KUPE ,čime misle da PLATE..pa raspadaju se i jedino mogu da probaju seljacima sa istoka da uvale bezvredni evro papir...izbegavajte evro u većim količinama ovi će tek sad da štampaju ko ludi...mada to je već i biroktratsko proser.,titove pionirke pišu referate ali gazde zaista misle da rakete rastu iz PAPIRA...neobično glupo ponašanje "uspešnih biznismena",ili je njihov uspeh posleica PREVARE možda,pa zato sad mora da se ratuje,da se prevara ne otkrije,jer već su ih uhvatili u laži i otvorenoj pljački,još jedan put i mogu da obrišu D.sa evrom i dolarom i ostalom "košaricom konvertibilnih valuta"...japanci su to shvatili i zato SAD imaju duboku krizu ali oni neće dozvoliti da ih EU-USA titanik povuče na dno,pametni japaci izgleda,rade sve što je potrebno za ekonomiju u dubooj krizi..njihova jedina snaga u ovo momentu je ta BAJKA o konvertibilnom novcu o "manje i vipe vrednim valutama" to je bre sve čista prevara zato i guraju elektronski novac tek tu se neće znati ko pije a ko plaća...nikak ne treba priamti njihove "bitkoine",makar svaka ekonomska saradnja bila prekinuta,radićete za DŽABE i finansiraćete njihove bombe da vas ubiju ako nećete da radite za DŽ......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *