ЕУ ПРЕТИ ХРВАТСКОЈ ЗБОГ СРБА: Да се казне сви који негирају злочине у Јасеновцу!

EU PRETI HRVATSKOJ ZBOG SRBA: Da se kazne svi koji negiraju zločine u Jasenovcu!

13 oktobra 2015

Jasenovac-750x510Evropska komisija (EK) naredila je Hrvatskoj da kriminalizuje umanjivanje i negiranje nacističkih i fašističkih zločina, što je inače vrlo česta pojava u toj zemlji.

Komesarka EU za pravosuđe Vera Jourova, navodi Jutarnji list, zapretila je da će EK pokrenuti postupke prema onim članicama koje ne sprovode odluku Saveta Evrope iz 2008. o suzbijanju određenih načina izražavanja rasizma i ksenofobije.

Ona je prozvala niz članica EU, među kojima i Hrvatsku, zato što u zakonodavstvu nisu jasno kriminalizovale negiranje Holokausta.

Međutim, piše ovaj hrvatski list, u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske na ovo su reagovali sa čuđenjem.

– Evropska komisija je 2014. pozvala ministarstvo da joj dostavi pojašnjenja o uključivanju odluke Saveta Evrope u hrvatsko kazneno zakonodavstvo. Istog meseca ministarstvo je poslalo u Brisel objašnjenje da je Hrvatska u Kazneni zakon, na snazi od 2013, ugradila odredbe iz te odluke – rekao je Sergej Abramov, portparol Ministarstva pravosuđa za ovaj list.

Kako navodi, Kaznenim zakonom se poricanje genocida i zločina protiv čovečnosti kažnjava zatvorom do tri godine.

Međutim, u Evropskoj komisiji su rekli da je problem s Hrvatskom u tome što zakon ne sankcioniše specifično negiranje i umanjivanje fašističkih i nacističkih zločina.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lilian says:

    E, bas EU "preti Hrvatskoj" kakvi su ovo nebulozni naslovi? Zasto kaljate nas omiljeni patriotski portal takvim nesuvislim glupostima. Kome jos nije jasno koliko je ta ista "EU, koja nema alternativu" bila ukljucena u gradjanski i verski rat na prostoru bivse YU, za koga je navijala, slala sa USA oruzje i mudzahedine...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *