ЕУ ШАЉЕ ЈАСНУ ПОРУКУ: Не буде ли помака – следе још веће санкције!

ЕУ ШАЉЕ ЈАСНУ ПОРУКУ: Не буде ли помака – следе још веће санкције!

17 августа 2023

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је ЕУ у више наврата била јасна када је реч о томе шта очекује од Приштине како би биле повучене уведене мере, као и да је ЕУ спремна да уведе драстичне мере уколико не дође до деескалације ситуације на северу КиМ.

Петер Стано је рекао да је ЕУ од Приштине захтевала да делује у правцу деескалације и да моментално суспендује све полицијске акције у и око административних општинских зграда у општинама са српском већином на северу Косова.„Четири градоначелника би привремено обављала своја задужења ван општинских зграда. Такође смо приметили и поздравили најаву косовске владе за смањење полицијског присуства за 25 одсто у и око зграда општина. Све су то важни кораци, али су потребни додатни кораци“, рекао је Стано на редовном брифингу за новинаре упитан да ли ће ЕУ почети са укидањем мера против Приштине оног тренутка када буду расписани избори у четири општине на северу КиМ са српском већином.

Нагласио је да укидање казнених мера не зависи од ЕУ или међународних партнера већ зависи од способности Београда и Приштине да одговоре на захтеве, договоре или обавезе.

„Такође, у више наврата смо рекли да избори морају да буду организовани у све четири општине. Организовани на инклузиван начин уз пуно и безусловно присуство свих косовских Срба. А веома је важно вратити се дијалогу између Београда и Приштине како би поново разговарали о најважним стварима – о споразуму и њиховој имплементацији“, нагласио је Стано.

Упитан да ли ЕУ жели да види конкретне резултате и имплементацију договорених споразума између Београда и Приштине до краја године Стано је рекао да би било добро што пре видети конкретне резултате јер споразуми и договори не служе задовољавању међународних партнера и ЕУ, већ су донети због добробити и унапређења живота грађана.

„Наравно да постоји потреба за ургентним спровођењем споразума. И на институционалном нивоу у Бриселу, али и код 27 чланица ЕУ и код међународних партнера постоји осећај и потреба за деескалацијом ситуације, зарад бенефита грађана и Косова и Србије, али и како би обе стране наставиле напред на европској агенди. Јер без напретка у дијалогу неће бити напретка ни на европском путу. То је већ ЕУ у више наврата веома јасно ставила до знања“, закључио је Стано.

(РТС)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u