ЕУ ШАЉЕ ЈАСНУ ПОРУКУ: Не буде ли помака – следе још веће санкције!

EU ŠALJE JASNU PORUKU: Ne bude li pomaka – slede još veće sankcije!

17 avgusta 2023

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je EU u više navrata bila jasna kada je reč o tome šta očekuje od Prištine kako bi bile povučene uvedene mere, kao i da je EU spremna da uvede drastične mere ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije na severu KiM.

Peter Stano je rekao da je EU od Prištine zahtevala da deluje u pravcu deeskalacije i da momentalno suspenduje sve policijske akcije u i oko administrativnih opštinskih zgrada u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.„Četiri gradonačelnika bi privremeno obavljala svoja zaduženja van opštinskih zgrada. Takođe smo primetili i pozdravili najavu kosovske vlade za smanjenje policijskog prisustva za 25 odsto u i oko zgrada opština. Sve su to važni koraci, ali su potrebni dodatni koraci“, rekao je Stano na redovnom brifingu za novinare upitan da li će EU početi sa ukidanjem mera protiv Prištine onog trenutka kada budu raspisani izbori u četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom.

Naglasio je da ukidanje kaznenih mera ne zavisi od EU ili međunarodnih partnera već zavisi od sposobnosti Beograda i Prištine da odgovore na zahteve, dogovore ili obaveze.

„Takođe, u više navrata smo rekli da izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine. Organizovani na inkluzivan način uz puno i bezuslovno prisustvo svih kosovskih Srba. A veoma je važno vratiti se dijalogu između Beograda i Prištine kako bi ponovo razgovarali o najvažnim stvarima – o sporazumu i njihovoj implementaciji“, naglasio je Stano.

Upitan da li EU želi da vidi konkretne rezultate i implementaciju dogovorenih sporazuma između Beograda i Prištine do kraja godine Stano je rekao da bi bilo dobro što pre videti konkretne rezultate jer sporazumi i dogovori ne služe zadovoljavanju međunarodnih partnera i EU, već su doneti zbog dobrobiti i unapređenja života građana.

„Naravno da postoji potreba za urgentnim sprovođenjem sporazuma. I na institucionalnom nivou u Briselu, ali i kod 27 članica EU i kod međunarodnih partnera postoji osećaj i potreba za deeskalacijom situacije, zarad benefita građana i Kosova i Srbije, ali i kako bi obe strane nastavile napred na evropskoj agendi. Jer bez napretka u dijalogu neće biti napretka ni na evropskom putu. To je već EU u više navrata veoma jasno stavila do znanja“, zaključio je Stano.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *