ЕУ СЕ „ДИЖЕ КОСА НА ГЛАВИ“: Сви се прибојавају Ле Пенове, али он је „још гори“?

EU SE „DIŽE KOSA NA GLAVI“: Svi se pribojavaju Le Penove, ali on je „još gori“?

23 aprila 2017

Zamislite da vam jedan od predsedničkih kandidata u predizbornoj kampanji poruči „Kašljaćete krv, ako izaberete nekog drugog!“?! Smatra i da je Kosovo nepravedno oteto od Srbije, i zalaže se protiv NATO, a za skidanje sankcija Rusiji…

Francuska danas u prvom krugu izbora bira predsednika zemlje, a među 11 kandidata najoštrijom retorikom i najradikalnijim stavovima izdvojilo se dvoje kandidata: Marin Le Pen i Žan Lik Melanšon.

Iako su sa potpuno suprotnih, krajnjih strana političkog spektra, Evropskoj uniji se diže kosa na glavi na samu pomisao da bi neko od njih dvoje mogao da nasledi Fransoa Olanda.

Dok se o Le Penovoj manje-više sve zna, Melenšon je tek poslednjih nedelja postao zanimljiv svetskoj javnosti. Zahvaljujući svojoj pametnoj i agresivnoj kampanji na društvenim mrežama, ovaj ultralevičar vinuo se među prva četiri kandidata koji se s pravom nadaju drugom krugu.

U slučaju da njih dvoje uđu u drugi krug, kristalno je jasna jedna stvar: EU će se naći na iskušenju prema kojem je Bregzit mačji kašalj. U toj jednačini postoji jedna nepoznata. Le Penova je poznata: ksenofobna, antievropska desničarka. A nepoznata je Melanšon.

Žan-Lik Melanšon sebe vidi kao trn u oku socijalista i establišmenta. Sa svojom grupom „Neposlušna Francuska“, uvek je na čelu demonstracija protiv francuskih reformi ili protiv evropske dužničke politike. U ranoj mladosti privula su ga ekstremno levičarske ideje, koje su ostale u srži njegovog političkog shvatanja i dan-danas. Tako je francuskom narodu na skupu u Lilu 12. aprila poručio:

– Kašljaćete krv ako izaberete nekog drugog!

Rođen u Tandžiru, marokanskom lučkom gradu, Melanšon u potpunosti opravdava svoj vreli mediteranski temperament, često prelazeći tanku granicu između radikalnog i opasnog stava. Po uverenju zakleti trockista, postao je najmlađi član francuskog senata sa svega 25 godina. ovo mu je druga kandidatura, a 2012. zauzeo je četvrto mesto i nametnu se kao „moćan govornik“. Divi se pokojnim Ugu Čavezu, predsedniku Venecuele, kao i Mao Cedungu, nekadašnjem lideru Kine.

U ovu kampanju uneo je neke novitete koji nisu prošli nezapaženo, pa je tako nekoliko dana pred izbore uz pomoć holograma istovremeno govorio u sedam gradova Francuske, i to punih sat i po vremena. To je još jedna stvar kod Melanšona: voli da priča.

Ono što mu niko ne može zameriti, pa čak i najžešći kritičari, jeste umeće u duelima. Brzo razmišlja, odlično izbeava trik-pitanja voditelja, a Makron, Le Penova i Fijon ne mogu da se nose s njim, piše „Figaro“.

Francuska ima dve rak-rane: bezbednost i nezaposlenost. Melanšon je rekao da se jedna može rešiti odmah, a druga, postepenim radom. Na momentalno rešavanje mislio je kada je reč o nezaposlenosti, i za to ima radikalan plan: stopa od 100% poreza za bogate, odnosno oone koji zarađuju više od 360.000 evra godišnje, i uz zajmove ubrzo stvoriti fon od 100 milijardi evra.

Smatra da je Kosovo nepravedno oteto od Srbije

– Treba li da zaboravimo da smo mašinerijom NATO od Srbije otkinuli Kosovo koje ne priznaje ogroman broj zemalja, odnosno većina čovečanstva? Treba li zanemariti činjenicu da Albanija s jedne strane, Grčka i Bugarska svaka sa svoje, pokazuju prstom na Makedoniju i određuju deo kao da je to njihova teritorija? – govorio je Melanšon pred 70.000 ljudi u Marselju.

Snažno se zalaže za izlazak iz NATO alijanse, koju naziva „smrtonosnim lancem uništenja“. Zalaže se za ukidanje sankcija Rusiji, a nema ništa protiv Vladimira Putina. Ne podnosi Nemce, a pre dve godine čak je napisao knjigu „Bizmarkova haringa“, u kojoj tvrdi da je Berlin ponovo postao imperijalistička pretnja.

Decenijama bio u umerenoj Socijalističkoj partiji, kao poslanik i član vlade. Napustio ju je 2008. sa dolaskom Olanda, sa kojim je došlo do politike približavanja centru. Sada predvodi koaliciju radikalno levih političkih pokreta među kojima je i francuska Komunistička partija. Žestoki je protivnik “centrističke politike slobodnog tržišta”.

Sporazum o slobodnoj trgovini Francuske i SAD smatra “enciklopedijskim primerom globalne eksploatacije”. Angeli Merkel je 2014. putem Tvitera poručio da “začepi usta i ostavi slobodnu Francusku na miru”, nakon što je nemačka kancelarka francuske reforme ocenila kao “nedovoljno dobre”.

Noćna mora za EU

Radikalni levičar prava je noćna mora investitora, naročito nakon inicijative da Francuska upotrebi svoj uticaj kako bi sprovela „oštre reforme“ u korist privrednog rasta.

Ako reforme propadnu, Melanšon ima plan B: stavljanje članstva u EU na referendum. Zbog toga je „Frans pres“ potencijalni okršaj Melanšona i Le Penove u drugom krugu nazvao „košmarnim scenariom za finansijska tržišta Evrope“.

Može li da pobedi?

Ankete pokazuju da šanse za drugi krug imaju četiri kandidata: centirsta Emanuel makron (25%), ultradesničarka Marin Le Pen (23%), dok Melanšon i bivši premijer Fransoa Fijon variraju između 20 i 23 procenta podrške. Varijacije su sledeće: makron bi u drugom krugu trebalo da pobedi bilo koga od njih troje, tvrde anketari, ali ukoliko bivši bankar kojim slučajem ne prođe u drugi krug, a Melenšon u tome uspe, sve bi bilo moguće.

(Blic)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Jovan says:

    To nije nikakvo ultralevicarstvo vec nesto bazicno normalno. Sve za sta se zalaze covek je prava demokratija(vladavina naroda) a ne teror zelenasa i robovlasnika nad narodom koji je sadasnji svetski poredak. O Nato, Putinu, Kosovu samo ekstremno glup covek moze misliti suprotno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *