ЕУ СЕ ДРМА: Каталонија гласала за независност!

EU SE DRMA: Katalonija glasala za nezavisnost!

27 septembra 2015

672699_katalonija-ap_fStranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije od Španije najverovatnije će imati solidnu apsolutnu većinu u parlamentu, rezultati su anketa sprovedenih na biralištima nakon regionalnih parlamentarnim izbora.

Glavna secesionistička grupa „Zajedno za Da“ imaće između 63 i 66 od 135 mesta u parlamentu, dok će manja levičarska stranka „Kandidatura narodnog jedinstva“ (CUP) imati između 11 i 13 mesta, javila je lokalna televizijska stanica TV3.

Te dve stranke mogle bi da udruže snage, posle pregovora i tako obezbede 68 mesta u parlamentu.

Pristalice nezavisnosti Katalonije su već izašle na ulice da slave.

CUP, stranka koju predvodi novinar Antonio Banos, takođe, podržava otcepljenje od Španije.

Do 20 sati glasalo je više od 77 odsto Katalonaca, što je izuzetno visok odziv glasača.

Secesionističke strane najavile su ranije da će ako dobiju većinu jednostrano pro
oglasiti nezavisnost u narednih 18 meseci.

Koaliciju „zajedno za Da“ čine vladajuća partija „Konverhensija“ (Convergencia) katalonskog lidera Artura Masa i „Eskera Republikana de Katalunja“ Oriola Žunkerasa (Oriol Junqueras).

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mesta u parlamentu da bi mogle da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja.

KOMENTARI2 komentara

  1. miroslav says:

    Glasali su i Grci da nece da vracaju dugove,pa vracaju.Nema od tog otcepljenja nista.A i gde ce i sa kim Barsa da igra:)))

  2. milan says:

    Soros sindroma...ili je netko drugi iza kulisa, samo nesto slabo prolazi sve je vec vidjeno! Kataloncima bi bolje bilo da ojacaju to malo Spanije sto im je ostalo, ovako hoce da izvrse na katalonski nacin, suicid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *