ЕУ СЕ РАСПАДА – ПОТПИСАЛИ И ХРВАТИ

EU SE RASPADA – POTPISALI I HRVATI

14 marta 2021

Hrvatski premijer Andrej Plenković pridružio se čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Litvanije.

On je stavio potpis na pismo koje je danas upućeno predsednici Evropske komije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mišelu, piše B92.„Upravo je radi ubrzavanja distribucije vakcine i insistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Briselu u četvrtak i petak, gde se sastao sa svim čelnicima evropskih institucija i troje potpredsednika Evropske komisije. S obzirom na uočene razlike u distribuciji vakcine među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze vakcina i u praksi potvrdila evropska solidarnost“, navode u Vladi Hrvatske.

​Hrvatski Jutarnji list je imao uvid u pismo šestorice lidera upućeno čelnicima EU, a u nastavku je celi sadržaj.

„Draga Ursula, dragi Čarls,

Protiv širenja pandemije kovida 19 zajednički se borimo već više od godinu dana i svi smo zaključili da će u toj borbi vakcina predstavljati prekretnicu. U tom kontekstu, želeli bismo da ponovimo našu zahvalnost vama i vašim timovima za vaše neumorne napore kako biste osigurali, unapredili i ubrzali isporuku vakcina za sve evropske građane u izazovnim okolnostima i u rekordnim rokovima.

Složili smo se da zajednički krenemo u ovaj poduhvat jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti siguran od koronavirusa pre nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno vakcina protiv kovida 19 svim članicama EU, malima ili velikima, takođe je stvar evropske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Evropskog saveta 21. januara Čarls je u tom smislu takođe izjavio da su ‘lideri potvrdili da bi vakcine trebalo da budu distribuirane istovremeno i to na temelju principa pro rata’. Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomerno i ne slede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, to bi do leta ionako velike razlike između država članica dodatno povećalo na način da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu evropske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama vakcinisanja zajedno, na tzv. ‘danima vakcinacije’ krajem decembra i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za celu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Čarls, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je pre moguće“, navodi se u pismu koje potpisuju austrijski kancelar Sebastijan Kurc, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, litvanski premijer Arturs Krišjanis Karinš i slovenački premijer Janez Janša.

KOMENTARI6 komentara

 1. Covid GEJts 2 .598 says:

  Covid degencici.

 2. persida says:

  Kad uzima novac od svojih clanica, EU funkcionise. Ali, kad treba nesto da uradi za svoje clanice, ona ne radi nista. EU je lopovska organizacija koja se lazno predstavlja.

  • I Love persida says:

   Da eu gleda samo da napuni svoj budžet isto kao i Vuči, ali sada Gates uzima primat nad celim svetom, pomaže i investira samo gde neko hoće da se vakciniše, zato se svi grabe za vakcine, investicije sada stižu u paketu sa vakcinama. Možda će drug Vuči da pokloni malo vakcina hrvatima jer je i on dobrotvor i filantrop. Na kraju tek i hrvati će shvatiti da im je najbolje da budu ono što jesu, tj srbi od srpskih vazala, vidi im se po zastavi da nikada nisu bili kraljevina već vazalni prilepak.

 3. petrovgrad says:

  Austria je uvek odstupala od EU, nije se nešto uklapala. Što se tiče ostalih nabrojanih zemalja EU njih smatra kao bivšim komunističkim zemljama i ne dotiče se EU njima. Šta ih briga za bivše SR republika. To što su umislili Hrvatska, Slovenija, Šeška, Poljska,Madjarska, Litvanija, Estonija,.... One ni po čemu ne pripadaju zajednici EU, osim što su njihove kolonije. Nije to od juče. Šta su očekivale da budu ravnopravne članice sa Holandijom, Belgijom Nemačkom, Francuskom Engleskom malo sutra. Vidi se po količini vakcina koje su im dodelili.

 4. Beli Orao says:

  Tačno tako Petrovaradin ! Boli brisel uvo za ističnjake%! Hrvati umislili da će biti uzdignuti i povlašćeni narod, malo sutra , dok je valjalo ratovati protiv Srba tu su ustašiju natovci valjano iskoristili za njihove interese . Još uvijek Kroati misle da su ravnopravni sa zapadom i prave se džekovi na istočnim granicama prema Srbiji i Srpskoj , kažu “ čuvamo granicu EU “ ???!! Koji naivci ! Orban i Mađarska su ih pročitali dobro i rade za svoju kući i preko Briselskih govana-birokratije!

 5. Zoran says:

  Jake kese se udruzile,Boze me sacuvaj i sakloni ! doci ce amerikEnjac i lupiti pendrekom po stolu i svi ce predstavnici doticnih banana - republika skinuti pantalone i naguziti se - kao sto je picousti djubrov uradio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *