ЕУ: Снажно одбацујемо Вучићеве тврдње

EU: Snažno odbacujemo Vučićeve tvrdnje

10 januara 2015

srbija-evropska-unija_660x330Evropska unija je danas “snažno odbacila kao neosnovane” tvrdnje srpskog premijera Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

To je u Briselu saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji kao od Vučića kritikovana mreža BIRN “bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti”.

“EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija”, navodi se u izjavi Maje Kocijančič.

“Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjama srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire”, navodi se u izjavi Maje Kocijančič, portparolke evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini

“Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije”, istakla je port-parolka Hana i Mogerinijeve, “i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka”.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, “uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge”, stavljeno je do znanja u objašnjenju EU.

I, kako je predočeno, “kritika u medijima (kao što je to u BIRN-u) je bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše”.

Srpski premijer Vučić za novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao da su “lažovi” koji su, po njegovim rečima, “dobili pare” od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili neistine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa “Tamnava – Zapadno polje”.

U tekstu BIRN-a pod naslovom “Ispumpavanje kopa i budžeta” navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

KOMENTARI2 komentara

  1. rodoljub zaharijevic says:

    necu da citam clanak,samo cu reci ovo,cudni smo mi kao narod,da nas neko napadne kao sto je vucic rekao ili napao e.u. mi bi na kraju priznali sve,samo da nam dupe ostane nepovredjeno,a nece jer nas guze sa svih strana,a e.u.( ko ih jebe) normalno da nece priznati,pa nisu ludi da priznaju i oni koji su nesto uradili odmah reaguju i to na sav glas,prema tome da su mutili po novinama jesu,da imaju spijune i tastere imaju,koja budala osnova onaj BIRN ili kako se vec zove,kada imaju brankicu,teofila,milosa i jos neke cuvene tastere-smradine koji zagadjuju srbiju i vazduh koji udisemo,bilo bi jeftinije da su njih angazovali.

  2. Mare says:

    Peru ruke od Vucica i sad bi opet da bude Srbin samo da sto duze zadrzi Vlast. Odbio je Putina i brze bolje u Londnu se pohvalio. Primio Ramu i dobio nevidjeni diplomatski skandal koji je on napravio upadanjem i cenzurisanjem u rec jednog premijera. Sad ce da se seli iz Srbije jer ovakvo zlo Srbija videla nije nikada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *