ЕУ стала на страну Сороша, а против Мађарске!

EU stala na stranu Soroša, a protiv Mađarske!

26 aprila 2017

Evropska unija pokrenula je pravnu akciju protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o visokom obrazovanju za koji kritičari kažu da ima za cilj zatvaranje univerziteta, koji je osnovao filantrop i milijarder Džordž Soros.

Predsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je danas da je Evropska komisija uputila „formalno obaveštenje“ vladi premijera Viktora Orbana, što je prvi korak u pravnoj akciji, prenosi AP.

Taj potez je, objasnio je Dombrovskis, zasnovan na „dubinskoj pravnoj proceni“.

Evropska komisija smatra da bi taj zakon mogao da povredi evropska prava na pružanje usluga, ali i akademske slobode i pravo na obrazovanje.

Mađarska vlada će imati rok od mesec dana da odgovori, a na osnovu reakcije Budimpešte, Evropska komisija će razmotriti dalje korake.

Mađarska je zakon o visokom obrazovanju usvojila ranije ovog meseca, a rektor Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji Soroš podržava, Majkl Ignatijef, rekao je da to znači da njegov kampus u Budimpešti možda neće moći da primi nove studente od 1. januara.

Ignatijef je juče uložio apel za pomoć Briselu, dan pre nego što će evropski poslanici raspravljati o postupcima vlade premijera Mađarske Viktora Orbana, i istakao da je odlučan da brani instituciju koju je osnovao Soroš, preneo je Rojters.

Orban će se suočiti sa kritikama u Evropskom parlamentu kasnije danas, kada poslanici EU budu raspravljali o zabrinutosti povodom Mađarske.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Evropa je centar sljama i fukare. Ziv bio, Orbane.

  2. Kosovac says:

    Neka Evropska komisija (komitet), neki predsednik Valdis Dombrovskis, uputio preteće pismo Mađarskoj. To je normalno, zato što je Mađarska prenela svoj suverenitet Evropskoj Uniji, zarad bogatstva koje jedva čeka da dođe u Mađarsku. Nekako je neverovatno da su taj Valdis Dombrovskis i neki anonimusi iz tog Komiteta smislili to preteće pismo. Da li neko veruje da u Evropskoj Uniji vladaju neke komisije? Komisije samo pišu preteća pisma, po diktatu, a niko ne zna ko diktira. Takođe, Mađarska je bila u zabludi jer je mislila da može sama da piše zakone. Prešla se naivno, zakone piše neko drugi (ko?), pa ih onda prosledi diktatoru, diktator to izdiktira Mađarskoj, onda stupa na snagu mađarski parlament koji to usvaja po najvišim evropskim standardima. Tako se radi i u Srbiji iako Srbija još nije zvanično ušla u to društvo kojekavih kakojevića. S tim što je Srbija disciplinovana par ekselans, ne luta kao Mađarska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *