„EU strepi od Hrvatske zato što je puna oružja“

„EU strepi od Hrvatske zato što je puna oružja“

20 jula 2013

Heckler P30_2U najnovijem dokumentarnom filmu britanske producentske kuće Džrnimen pikčers, Hrvatska je prikazana kao država puna oružja.

U filmu je prikazano da će, ulaskom Hrvatske u EU, u znatno većem broju dolaziti u ruke evropskih kriminalaca.

Glavni povod za dokumentarac, nazvan ‘Hrvatska – Naoružavanje Evrope“, predstavljaju strahovi holandske policije, čije statiske pokazuju da je znatan broj ilegalnog oružja u Holandiju došao upravo sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

„Imamo dovoljno za još jedan rat“, u šali govori stariji Zagorac čiju su kuću posetili autori dokumentarca. Veruju, pozivajući se na istrage Interpola, da u Zagorju još postoje ilegalne fabrike oružja u šupama i podrumima, koje su pokrenute za vreme poslednjeg rata, a nisu nikad u celosti ugašene. Jedan od glavnih sagovornika u dokumentarcu je novinar zagrebačkog ‘Jutarnjeg lista’ Marin Dešković, koji u većem delu svoje profesionalne karijere istražuje organizovani kriminal i trgovinu oružjem.

Dešković je objasnio da ovo područje Evrope ima više oružja iz jednostavnog razloga što je pre 20 godina tu besneo rat.

Pošto Hrvatska, kako je naveo, nije mogla da dobavi dovoljno oružja za svoju vojsku na „crnom tržištu“, pokenute su i brojne kućne fabrike oružja.

Posle rata, tvrde istražitelji Interpola, iste te fabrike nastavile su da proizvode oružje i prodaju ga kriminalcima.

„Kratke cevi, replike mini-uzija, ali slabijeg kvaliteta, prodavane su na ‘crnom tržištu’ među kriminalcima i u zapadnoj Evropi, neki veruju čak i u južnoj Americi“, kazao je Dešković.

Balistički stručnjak Damir Tomašek pokazao je brojne primerke oružja izrađenog u kućnoj radinosti u Hrvatskoj, za koje se veruje da su izuzetno popularni među kriminalcima, jer nemaju serijske brojeve i nije moguće pratiti njihovo poreklo. Iako oružje u Holandiju iz Hrvatske sada stiže u znatno manjem broju nego nakon rata, holandska policija brine da će se, ulaskom Hrvatske u EU, količina dospelog oružja povećati, pa se nada uspostavljanju bolje saradnje s hrvatskim kolegama.

Ipak, dokumentarac se završava u pozitivnom tonu, tako što pripadnik USKOK-a Mihael Šprajc objašnjava da je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj nema incidenata vezanih za vatreno oružje, nema ubistava, eksplozija ili događaja koji bi mogli ugroziti turiste, preneo je „Jutarnji list“.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *