ЕУ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕ РУСИЈЕ И КИНЕ

EU TRAŽI OD SRBIJE DA SE ODREKNE RUSIJE I KINE

11 septembra 2020

Posle pritisaka da odustanemo od zajedničkih vojnih vežbi sa Minskom i Moskvom, Brisel predvođen Nemačkom sprema čitav paket zahteva za Srbiju, a sve sa ciljem da se oslabi uticaj Rusije i Kine u našoj zemlji, ali i u čitavom regionu.Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, od Beograda bi uskoro moglo da se traži da podrži sve odluke i mere EU koje se, direktno ili indirektno odnose na Moskvu i Peking, odnosno na krizu u Ukrajini i političku situaciju u Belorusiji, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji. Očekuje se da se pojačaju pritisci i u vezi sa nabavkom energenata. Otvoriće se i pitanje opreme za 5G mrežu, ali i poštovanja evropskih ekoloških standarda u Srbiji, što zapravo za metu ima Kinu i njene investicije u Boru i Smederevu.

Kako prenose naši izvori, u tom korpusu novih „zadataka“ za Srbiju mogao bi da se nađe i zahtev da Beograd povuče paraf sa deklaracije kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Sinđijang definiše kao „borba protiv terorizma i ekstremizma“. Podrškom deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i sveta koje su osudile kinesku kampanju nad muslimanskom manjinom, a pre svega masovna pritvaranja ovih ljudi u takozvanim „kampovima za političko prevaspitavanje“.

Takođe, Brisel bi mogao da zatraži da Srbija poštuje deklaraciju EU o mirovnom procesu na Bliskom istoku, za koju je naša zemlja glasala u januaru ove godine. U tom dokumentu se ne podržava prebacivanje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim, a na šta se Srbija sada obavezala u Vašingtonu, potpisivanjem sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom.

Sagovornici tvrde da je, i pored pojedinih neslaganja EU i Namačke sa administracijom Donalda Trampa – kao što je slučaj sa politikom prema sukobu Izraela i Palestine – ova „ofanziva“ da se izguraju Rusija i Kina sa Balkana, koordinirana sa Vašingtonom.

Tome u prilog ide i činjenica da su se zahtevi za odustajanje od vojne vežbe u Belorusiji „poklopili“ sa otvorenim priznanjem Trampovog specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela da je ključni cilj sporazuma parafiranog u Beloj kući – da se region pomeri ka Zapadu i udalji od Rusije i Kine.

Vlada Srbije je pod pritiskom Brisela i Berlina, a na inicijativu izvestioca Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika, donela odluku da na šest meseci obustavi vojne vežbe sa svim partnerima, i sa Istoka i sa Zapada. Kako saznajemo, u oktobru je u Belorusiji trebalo da se održi zajednička vežba sa članicama ODKB „Neraskidivo bratstvo“, a zatim i združeni manevri sa Belorusijom „Zajednički udar“, u Srbiji.Šef diplomatije EU Đozep Borelj rekao je juče da je Evropska komisija svesna bliskih veza između Srbije i Rusije, ali i da se od naše zemlje očekuje da deluje u skladu sa svojim strateškim ciljem članstva u Uniji:

– Srbija treba da se postepeno usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. To pitanje se redovno pokreće sa Srbijom, na neformalnim sastancima političkog dijaloga i drugim razgovorima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Direktor istraživanja u ISAC fondu i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 31 (usklađivanje spoljne i bezbednosne politike) Igor Novaković kaže, za „Novosti“, da veruje da je iz Brisela bilo određenih kritika zbog pojedinih tačaka sporazuma iz Vašingtona:

– Srbija će, pre ulaska u EU, morati u potpunosti da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom. Pozicija EU o Jerusalimu je definisana još 2009. i Srbija je do sada sledila tu politiku. Vidna su određena pomeranja i kada je reč o Belorusiji, jer je Srbija pre otkazivanja vojne vežbe podržala i deklaraciju EU o predsedničkim izborima u toj zemlji.

Saradnik instituta za evropske studije Slobodan Zečević objašnjava, da je evidentno da SAD i EU smatraju ovaj region zonom svog uticaja i da žele da zemlje Zapadnog Balkana odvoje od Rusije i Kine:

– Vašington i Brisel su i ideološki i vojno i strateški saveznici i očigledno je da u ovom slučaju deluju koordinisano.

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. bane says:

  ove nemce treba zatrti

 2. Miki says:

  Banda belosvetskih hijena navalila na iznemoglu pravoslavnu Srbiju.Možete da malo p..ite jer se Rusa i Kineza Srbi nikada i nikad neće odreći jer to govori naša istorija.Uostalom mi smo svoj na svome i među najstarije narode pripadamo. Srpski narod se ne kupuje za Milka čokoladice.

 3. persida says:

  Trazim od Pere da se odrekne Zike i Mike i da se druzi samo sa Stevom.

 4. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

  Uj ujuj... Malo se previse "trazi"! A da probaju da nesto ZAMOLE???Mislim da ce uskoro prekipiti Srbiji i da ce dozvoliti otvaranje ruskih baza u Su. Srbiji i Republ. Srpskoj!!! Kako bi to tek naljutilo EU i Amere a nista joj tada ne bi mogli kao sto ne mogu ni Bjelorusiji. Znaju li oni da Rusi stite Srbiju i R. Srpsku sa s500???? SRBI OTKACITE SE VEC JEDNOM OD EU!!! Imate vi svoje i o njima brinite!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *