ЕУ У СЛЕДЕЋИХ 10 година очекују ратови…!?

ЕУ У СЛЕДЕЋИХ 10 година очекују ратови…!?

4 новембра 2017

Да ли су Немци спремни да се жртвују за добробит уједињене Европе? Одговор је стигао у оквиру решавања грчке кризе и гласи – не више.

То је у ауторском тексту написао руско-амерички научник и аналитичар Петар Турчин, који је изнео и своја предвиђања развоја догађаја у Европи.

Према првом сценарију, велики пројекат европске интеграције ће се потпуно опоравити до 2027. године и неће више бити превише евроскептичних гласова.

“Ово је веома мало вероватно… Пре свега због промене у понашању Немаца, а потом и због чињенице да се у Европској унији наилази на све већу сегментацију“, наводи Турчин.

Други сценарио предвиђа да ће ЕУ наставити да се “провлачи“.

“Неће бити ни позитивног ни негативних тренда, 2027. године ћемо бити где смо и сада, што је много реалистичније од првог случаја. Ипак, стање еквилибријума је динамичан процес и ја не видим да постоји сила која ће успети да реинтегрише снаге које су већ кренуле тим путем. Историја не мирује, ствари се мењају или постају горе. Желео бих да све крене позитивније, али постоји много разлога за другачије мишљење“, истакао је Турчин.

Трећи сценарио предвиђа још већу фрагментацију Европске уније, али она неће нестати.

“Предвођене Мађарском и Пољском и друге мале и средње државе чланице ће покушати да се врате својим националним политикама, без обраћања превише пажње на Брисел. Дефрагментација ће бити окончана без рата. Можда не за десет, али би ЕУ могла да изгледа као Свето римско царство. По мом мишљењу то је највероватније“, додао је Турчин.

Да мира у Европској унији неће бити – предвиђа четврти сценарио.

“Мислим и надам се да до тога неће доћи. Ипак, постоји веома мало оних који се сећају трагедија из Другог светског рата. Влада Маријана Рахоја, на пример, не увиђа колико је опасна репресија коју спроводи у Каталонији. Могло би да дође до крвавог грађанског рата. Нажалост, ништа не спречава конфликте, а ми смо избегли велике ратове од 1945. године зато што се ушло у процес интеграције. Када то буде престало разне одвратности могу да постану могуће“, упозорава Турчин.

KOMENTARI2 коментара

  1. doktrina soka says:

    Razne odvratnosti mogu da postanu moguće, upozorava Turčin.Taj scenario je vise nego moguc,jer politika koju vodi Brisel po uputi MMF,ECB,FedRZ-SADe i SCB su odvratni,cisto porobljavanje i dug.Dugovi i ogranicenja po evropskim drzavama ce izazvati sukob.I mali ljudi se kolju radi novca i profita,gde nece drzave.

  2. ilija krneta says:

    njemackoj smeta grcka i srbija puno i puno oni oce da zbrisu grcku i srbiju sa karte nato se puca vekovima i idu sad preko nato pakta za mir,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u