EU ULTIMATUM – Srbi, shvatite, niste više nesvrstani i odlučite – ili ste za Ruse ili za EU

EU ULTIMATUM – Srbi, shvatite, niste više nesvrstani i odlučite – ili ste za Ruse ili za EU

29 marta 2014

138674-aleksandar-vucic-021112-ras-foto-oliver-bunic09Od svih država kandidata za EU, pa tako i Srbije, očekujemo da se svrstaju na našu stranu.

Zbog krize u Ukrajini i eskalacije sukoba u odnosima između Zapada i Rusije, u neugodnoj situaciji se našla Srbija. Pre nekoliko nedelja slavila je početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, a na izborima su prag prešle samo one strane koje se zalažu za integraciju u EU. Sada se međutim od Srbije, kao i od drugih država kandidata, zahtijeva da sledi Evropsku uniju i u spoljnoj politici.

Kao veliki test opredijeljenosti Srbije pojavio se upravo sukob EU s Rusijom. Evropska unija, kako su nam rekli diplomati iz raznih država članica, poručila je Srbiji da od nje očekuje da sledi stajalište EU o krizi u Ukrajini i da se priključi sankcijama koje je uvela Unija.

S druge strane, Rusija takođe vrši pritisak na Srbiju, a upoređenje Krima s Kosovom, na što se Rusija poziva, nije dobro odjeknula u Srbiji. Neki su to tumačili čak i kao najavu da bi Rusija mogla da prizna Kosovo. Mediji u Srbiji su čak pisali da je Moskva zaprijetila oštrim mjerama bude li Srbija podržala Zapad.

U EU kažu da su dosad imali razumijevanja za dobre odnose Srbije i Rusije i nisu vieli nikakav problem u tome.

“Veći nam je problem bio to što je Srbija u UN-u sarađivala s Iranom i Libijom za vreme Gadafija i nekim drugim diktaturama, nego odnosi s Rusijom”, kaže nam jedan diplomat EU koji podsjeća da je Srbija, u vezi s Kosovom, uspjela dobiti podršku u UN-u i u državama s Bliskog istoka.

Sada, međutim, kad odnosi EU s Rusijom nisu dobri, Beograd neće dugo moći igrati igru “mi smo dobri i s jednom i s drugom stranom”.

– Mi nismo pokret nesvrstanih, nego smo Unija koja deli iste vrednosti. Lako je biti dobar i s Briselom i s Moskvom ako su međusobno u dobrim odnosima. Sada se stvari dramatično menjaju u tim odnosima i od svih kandidata, znači i Srbije, očekujemo da bude na našoj strani – kaže jedan visoki zvaničnik EU, dodavši da “imamo i u EU država koje su u odličnim odnosima s Rusijom, koje imaju veću trgovinsku razmenu s njom nego Srbija i puno više novca u svojim bankama iz Rusije”.

U EU kažu da, zasad, poruke Srbiji šalju putem diplomatskih kontakata. Srbija se izvlačila na činjenicu da su bili izbori i da još nije sastavljena vlada.

Ipak je u EU u ovom trenutku prioritet, što se Srbije tiče, nastavak pregovora o normalizaciji odnosa s Kosovom.

(Jutarnji list)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *