ЕУ УПОЗОРАВА: Србија би могла да сноси последице због војне вежбе са Русијом!

EU UPOZORAVA: Srbija bi mogla da snosi posledice zbog vojne vežbe sa Rusijom!

18 avgusta 2015

EU-SAMIT13424Evropska unija se protivi zajedničkim vojnim vežbama Rusije i Srbije, koje bi trebalo da se održe u septembru na ruskoj teritoriji.

„U sadašnjim okolnostima takva vojna vežba bi poslala pogrešan signal. Očekujemo od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i procesom pristupanja“, rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič briselskom Euraktivu.

Zajedničke vežbe srpske i ruske vojske bile su jedna od tema razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića u Moskvi.

U septembru je planirana vežba Slovensko bratstvo, uz učešće Srbije, Rusije i Belorusije, na ruskoj teritoriji, a ruski ministar odbrane je predložio i održavanje zajedničkih taktičkih vežbi ruskih i srpskih vazdušnodesantnih specijalnih snaga 2016. godine.

Kako su preneli mediji, za ovu godinu su planirane dve vežbe sa Rusijom, a planirano je više vežbi u okviru saradnje sa NATO-om.

Prema ranijim navodima Vojske Srbije, u 2014. je 341 osoba angažovana u misijama UN i EU, a za 2015. je planirano učešće ukupno 650 vojnika.

Srbija je članica Partnerstva za mir, a u martu ove godine sklopila je Individualni partnerski akcioni plan sa NATO (IPAP), koji se smatra najvišmi stepenom saradnje sa NATO za zemlju koja nije članica. Članstvo u NATO nije u planu jer Srbija insistira na vojnoj neutralnosti, navodi se na sajtu Euraktiv.rs.

Odnosi sa Rusijom su osetljiva tema u pristupanju EU, posebno u kontekstu sankcija EU Rusiji, kojima Srbija ne namerava da se priključi.

Negativne reakcije iz EU izazvalo je i učešće Srbije na visokom nivou vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u maju 2015. godine.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da radi na unapređenju i daljem razvoju najboljih mogućih odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

KOMENTARI5 komentara

 1. Žan Žak Masturbatourr says:

  EURO LJIGEEEEEE, NERVOZNIII STEEEEEEEEEEE :-)))

 2. Vujadin says:

  Iduće godine biće združene vježbe Ruske, Beloruske i Srbske vojske u okolini Beča. Manevri kopnenih snaga počinju negdje oko Vukovara i završavaju se kod Beča na zapadu i Budimpešte na sjeveru. Mornaričke vježbe počinju kod Valone (srbske luke) i završavaju se kod Trsta. Snage NATO i EU donosiće vodu, čistiti oružje i kopati tranšeje.

 3. Radikal says:

  Baš bih i ja voleo da snosim odgovornost zbog vežbe!

 4. mija says:

  Jebe nam se za posledice. Mi smo već bombardovani prljavim bombama i to bez ikakvog razloga. To znači da smo mi unapred da izvinite sneli posledice za sve što ćemo učiniti ili nećemo učiniti u narednih nekoliko miliona godina. Ali vi još ni za jedno svoje nedelo iz ogromne gomile niste odgovarali, pa vam je bolje da mislite o sebi, a ne o nama. Nas pustite da vežbuckamo i da se povezuckamo s kim hoćemo.

 5. Lisac-Gagi says:

  Mislim da je krajnje vreme da Srbija preispita svoje priklucenje EU.Ovo je uzelo maha,i oni bukvalno u sve se mesaju jedino se ne mesaju kada drugi/Hrvati/krse ljudska prava,jer to nije u njihovoj ''nadleznosti'',zato braco krajnje je vreme da mi use i u svoje kljuse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *