ЕУ УВЕЛА САНКЦИЈЕ ТУРСКОЈ: Ердоган одмах одговорио

EU UVELA SANKCIJE TURSKOJ: Erdogan odmah odgovorio

16 jula 2019

Evropska unija (EU) tvrdi da su bušenja u istočnom Mediteranu koja vrši Turska nezakonita, zbog čega je preduzela određene mere protiv zvanične Ankare. Međutim, Turska obećava da će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

Na sastanku Saveta Evropske unije u Briselu, kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU, usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.U tekstu deklaracije se navodi da je EU donela odluku da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o avijaciji, te da na određeno vreme suspenduje sastanke na visokom nivou sa Savetom za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mere predostrožnosti.

Međutim, Ankara je odmah odlučno reagovala na odluku EU.

„Odluka EU da obustavi pregovore na najvišem nivou sa Turskom neće uticati na našu odlučnost da nastavimo sa bušenjima u istočnom Mediteranu. Turska će nastaviti da štiti svoja prava i prava Turaka sa Kipra, gde će i aktivirati svoju delatnost u tom pravcu“, navodi s u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Turske.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Samo busi, nek se EU srusi.

 2. milorad2 says:

  zanimlljivo, a gde su bili kad je kipar pokidan na pola.Kava odvratna BAGRA sedi u briselu.Sada guraju grke u rat sa turcima, iscedili su grčkoj ekonomiju sa prodajom ZASTARELOG i NEISPRAVNOG oružja, doveli su im lažovčinu na mesto premjera a sad im je premejer običan USA lakej KOJI ĆE UČINITI sve što m use naredi iz vašingtona.Medjutim i pored svih priprema grci baš nešto nisu oduševljeni da ginu za amerile i briselske kombinacije.Videćemo šta će tu još biti ali mislim da je sledeći potez IZBACIVANJE turaka iz NATO.

  • Slobodanka says:

   Devojčica Turčica možda baš to želi da postigne. Možda baš igraju na tu kartu. Eto ona je bila dobra te vodila je računa o svojoj bezbednosti nabavljajući najbolje PVO sisteme, nego glupi NATO ni toliko ne razume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *