EU: Voda više nije osnovno ljudsko pravo i vlasništvo

EU: Voda više nije osnovno ljudsko pravo i vlasništvo

3 novembra 2014

drinking-waterEvropska komisija donela direktivu o vodi, kojom ona više nije ljudsko pravo, već koncesija, poput građevinskog zemljišta!

Evropska komisija donela je vrlo opasnu direktivu, kojom pravo na vodu faktički više nije ljudsko pravo, već se pijaća voda, neophodna za život ljudi, tretira, u pravnom smislu, poput građevinskog zemljišta! Ova vest izazvala je pravu buru u Nemačkoj, pogotovo što je rezolucija Zelenih, kojom se ova direktiva zabranjuje u Nemačkoj, odbijena, a već su stigle i rekacije iz Hrvatske, kojoj se „smeši“ tužna sudbina zbog ovoga.

Iz Pokreta „Occupy Croatia“ poručuju:

„Mislim da je ovo početak kraja civilizacije kakvu poznajemo. Mislim da će nakon ovoga biti svima jasno da je i famozni Zakon o strateškim investicijama (u Hrvatskoj, prim. ur.) samo jedan dio dijaboličnog plana svih onih koji plaćaju veliku većinu europskih vlada, dakle svojih vazala. Mislim isto tako da vam je sada svima jasno zašto će obični, pa i svi oni nebitni europarlamentarci imati osam tisuća eura plaću i sve troškove plaćene. Još nismo ušli u pakao iako smo prvi pred vratima – što se može naći na FB profilu ovog neformalnog levičarskog pokreta.“

Ova vest je izuzetno opasna i po Srbiju, koja obiluje izvorima slatke vode, jer je u pitanju sprovođenje direktive iz Brisela, kojom se gradovi i opštine suštinski primoravaju da privatizuju vodovode, kako saopštava nemački nedeljnik Süddeutsche Zeitung, nadoveći vrlo negativna iskustva Grenobla i Potsdama, koji su raskinuli privatizacione ugovore sa kompanijama koje su kupile njihove vodovode, jer je kvalitet vode bio izuzetno nizak! To je i logično, s obzirom da je voda apsolutno neophodni resurs, te je apsolutni monopol zagarantovan samim činom kupovine.

Pravnici širom Evrope, kako piše u pomenutom nedeljniku, smatraju da je ovime Evropa odstupila od tekovina Rimskog prava, po kojemu je voda „res extra commercium“, odnosno, dobro koje ne može biti komercijalizovano. Evropska unija ovim postaje pravom smislu, kako je već uočio neki evropski poslanik, Frankenštajn.

(Dveri)

KOMENTARI8 komentara

 1. milan says:

  Frankenštajn...malo je reci.

 2. miroslav says:

  pocelo je pocelo da steze jadan narod,a sad ce nam pbjasniti da je to za nase dobro.!!!!

 3. Za Srbiju says:

  U Americi se plaća kazna za sakupljanje kišnice. Jer je i voda koja pada sa neba, vlasništvo korporacija.

 4. buchkalo says:

  Da u americi ali ne u svim drzavama i tacno je da su kazne velike ako skupljaju kisnicu. ali su i oni skontali koliko je zakon glup pa se nekoliko grupa gradjana bore sa tim.

 5. petar says:

  Pa iu Nemackoj zabranjeno koriscenje kisnice u domacinstvu samoje zasad dozvoljena koristiti u basti.Bunarska voda samose moze koristiti akose prijavi i na njuse placa nadoknada. Vodovod koliko doslo toliko i otislo racunase pase placa utrosena voda pa otpad voda na nekim delovima Nemacke ina padovine koliko qm ima krov pa koliko ima platc qm tolikose placa inato jer odlazi u kanalazaciju ida neide racunase.

 6. milan says:

  Ako ne uvedu porez na vodu za 5 godine bicu razocaran u ovu drzavu :)

 7. P.o.P. says:

  Ako ne uvedu porez na vodu za 5 godine bicu razocaran u ovu drzavu :) Milane na vodu se plaća porez tj. PDV od 10% tako da se ne razočaravaš

 8. mirjana says:

  Moramo se boriti protiv ove gamadi koja se zove Svetski Novi Poredak. Nema nam druge !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *