EU zabranjuje Hrvatskoj kulen, prošek, dalmatinski pršut…

EU zabranjuje Hrvatskoj kulen, prošek, dalmatinski pršut…

12 maja 2013

prsut-proizvodnja-300x224Za Hrvate uskoro više neće biti popularnog vina prošek – to je samo jedan od proizvoda na koje će Hrvati morati da zaborave kada uđu u EU.

Pre skorašnjeg pristupanja Uniji proizvođače u Hrvatskoj sve više brinu zabrane tradicionalnih proizvoda, koje stižu iz sedišta evropske administracije u Briselu.

EU nameće različita ograničenja zbog kojih više neće biti mogući proizvodnja i plasman proizvoda na način koji je do sada bio uobičajen.

Zbog toga se hrvatski proizvođači plaše gubitaka, a iste strepnje imaju i privrednici iz drugih balkanskih zemalja, poput Srbije, gde se takođe može očekivati usvajanje briselskih direktiva.

Tako u Hrvatskoj više neće moći da prodaju ni zalihe prošeka. Proizvođači su obavešteni da ne koriste naziv prošek i da prilagode svoje poslovanje novim uslovima na tržištu. Ime vina mora biti zamenjeno, jer nije zaštićeno u evropskim okvirima.

Tu nije kraj spisku proizvoda koji se više neće moći nazivati svojim tradicionalnim imenima. Ista sudbina očekuje i paški sir, slavonski kulen, dalmatinski pršut, koji nisu zaštićeni proizvodi u EU.

„Hrvatska je dobrodošla u EU, ali bez svojih proizvoda ili njihovih tradicionalnih naziva pod kojima se proizvode vekovima i pod kojima su postali poznati na mnogim tržištima“, navode hrvatski mediji.

Tako je proizvođače uznemirila vest da EU zabranjuje prodaju lekovitog bilja, prirodnih lekova i meda ako nisu izvršena odgovarajuća višegodišnja istraživanja i dobijen sertifikat za ulazak na tržište Unije, koji košta 100.000 evra.

Proizvođači iz Srbije i Hrvatske to tumače kao zabranu alternativnog načina lečenja i obustavljanje proizvodnje za mnoge male proizvođače meda i lekovitog bilja, koji neće biti u stanju da finansijski izdrže takva pravila.

Potencijalni gubici se mogu sagledati iz sadašnjeg obima proizvodnje i prodaje.

U Hrvatskoj je pod lekovitim biljem i čajem više od  4.000 hektara, a prosečna godišnja proizvodnja čaja iznosi oko 80 tona, dok hrvatski prosečni izvoz lekovitog bilja iznosi oko sedam miliona dolara.

U Srbiji je proizvodnja čajeva sve profitabilniji posao i njime se bavi oko 100 proizvođača. Pogotovo je proizvodnja meda u Srbiji perspektivna s obzirom na to da prirodne okolnosti omogućavaju izuzetno povoljne uslove za gajenje pčela, a prema mišljenju stručnjaka, potencijal proizvodnje meda u Srbiji veći je od milion košnica, sa prinosom od oko 20 kilograma meda po košnici. Trenutno Srbija plasira med u inostranstvu u vrednosti od pet miliona evra, dok se mogućnost prodaje procenjuje čak na 40 miliona evra.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *