EU ZABRINUTA: Sve je više evroskeptika, udaljavamo se od građana

EU ZABRINUTA: Sve je više evroskeptika, udaljavamo se od građana

5 aprila 2014

Eu KrizaNastavlja se porast evroskepticizma među građanima Evropske unije, a tendencija ozbiljno ukazuje da je EU potrebna reforma – ocenio je presednik Evropskog parlamenta Martin Šulc koji je kandidat za novog predsednika Evropske komisije.

„Širenje evroskepticizma opominje da su evropske insititucije veoma udaljene od građana, a mene ta tendencija brine već mnogo godina. Razumem građane. Svi oni vide kako špekulanti ostvaruju profite u milijardama i ne plaćaju poreze, a još sve prevaljuju na poreske obveznike. To je nepravedna Evropa” – naglasio je Šulc.

Naglasivši da je rast nezaposlenosti za njega jedan od najvažnijih ekonomskih problema, Šulc je izgovorio: „Kako i da postoji poverenje u EU kad je u nekim državaama-članicama polovina mladih bez posla. Zato se EU mora hitno okrenuti borbi protiv nezaposlenosti, prvenstveno među mladima. Pored ostalog, treba naterati one koji ostvaruju superprofite da poreze plaćaju u zemljama u kojima te profite zarađuju”.

Šulc se založio za „neodložnu reformu EU, već u ovoj godini”.

„Neka ovlašćenja se iz isuviše birokratizovanog Brisela moraju vratiti državama-članicama. Ne dovodim u pitanje ideju Evrope – saradnju među njenim narodima bez osvrtanja na granice, ali vidim da sve veći broj ljudi ne veruje da EU u svom sadašnjem vidu ostvaruje tu ideju. Nameće se pitanje: odustati od same ideje ili reformisati Evrospku uniju? Ja sam za reformu!”

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *