EU započela postupak uvođenja sankcija Hrvatskoj

EU započela postupak uvođenja sankcija Hrvatskoj

18 septembra 2013

reg-hrvatsksa2Evropska komisija je u sredu u Briselu započela postupak konsultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mera predviđenih članom 39 hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o evropskom nalogu za hapšenje nije u skladu sa evropskim pravnim propisima.

Komisija je predložila „pojačani monitoring i suspenziju“ sredstava za pripremu za ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Zemlje članice, prenela je Hina, imaju deset dana da se izjasne o tom pitanju, a nakon toga će Hrvatskoj biti određene sankcije, osim u slučaju da ona u narednih nekoliko dana ne izmeni zakon i uskladi ga sa evropskim.

Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupnom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mera.

Hrvatska vlada bi, prema najavama premijera Zorana Milanovića, trebalo na sutrašnjoj sednici da raspravlja o izmenama spornog zakona nakon čega će on biti prosleđen Saboru.

Takođe, prema najavama premijera, zakon će biti usvojen, ali će njegova primena početi sredinom narednog jula. Brisel, međutim, to smatra odugovlačenjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *