„Euleks ne poštuje Srbe“

„Euleks ne poštuje Srbe“

10 aprila 2014

EuleksNigde na svetu policija nije marginalizovana i svedena na funkciju regulisanja saobraćaja kao na severu KiM, kažu predstavnici četiri opštine sa severa Kosova.

Kako su naveli, Euleks nastavlja sa nepoštovanjem Srba.

Oni su insistirali da se do kraja sprovedu brojne istrage, koje se, kako su saopštili, godinama samo otvaraju, a nikada ne zaključuju.

Euleks nastavlja sa politikom nepoštovanja zahteva legitimnih predstavnika srpskog naroda za uvažavanje kosovske policije kao jedine strukture odgovorne za bezbednost i sprovođenje vladavine zakona na severu KiM, zaključili su predstavnici lokalnih samouprava četiri opštine sa severu i predstavnici regiona Sever kosovske policije nakon vanrednog sastanka s predstavnicima Euleks-a.

Sastanak je održan povodom poslednje akcije Euleksa sprovedene u ranim jutarnjim časovima u Zubinom Potoku, koja je za cilj imala privođenje osumljičenih u određenim postupcima.

„Nastavkom ovakve politike i načina delovanja misije Euleks ozbiljno se ugrožava opšta bezbednost na severu s obzirom da se srpski narod tretira kao neravnopravan sagovornik, nespreman na saradnju za uspostavljanje vladavine prava“, naglasili su predstavnici lokalnih samouprava i policije u saopštenju.

Predstavnici lokalnih samouprava zajedno sa svojim narodom uvek su bili zagovornici vladavine prava, ali način na koji Euleks to sprovodi na severu KiM, uključujući i prekomernu upotrebu sile bez ikakve odgovornosti za takve postupke, ne odgovara realnosti već satanizuje jedan narod na jedinstven način, ocenjeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali gradonačelnici, predsednici skupština opština, predsednici privremenih organa opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština.

Nigde na svetu policija nije marginalizovana i svedena na funkciju regulisanja saobraćaja kao na severu KiM, a kompletan narod na jednom području tretiran kao osumnjičen za razne zločine, konstantno kriminalizovan i optuživan za izbegavanje sporovođenja vladavine prava,“ naveli su predstavnici lokalnih samouprava.

„Insistiramo da se jednom za svagda sprovedu do kraja brojne istrage koje se godinama samo otvaraju, a nikada se ne zaključuju, te da se osumnjičeni u skladu sa zakonom saslušaju na način koji odgovara propisima i opštim pravilima korišćenjem institucije policije, te da se oni za koje se utvrdi da su krivi procesuiraju kako bi se izbegla politizacija ovih postupaka“, dodaje se u zaključcima.

Ovakva praksa EULEKS-a, koja u potpunosti isključuje kosovsku policiju može dovesti do napuštanja ove institucije od strane njenih pripadnika na severu KiM, upozorili su predstavnici lokalnih samouprava i policije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *