EULEX pravi državu šiptarskoj mafiji

EULEX pravi državu šiptarskoj mafiji

8 novembra 2014

hitler_nato_elx_1Piše: Jovo Vukelić

Najnovija otkrića tužiteljke Euleksa Marije Bamije govore o višegodišnjoj sprezi visokih zvaničnika misije EU sa šiptarskim mafijašima i političarima sa Kosmeta.

Evropska i srpska javnost tako su saznale o neverovatnim slučajevima korupcije i primanja mita tužilaca i sudija i drugih visokih zvaničnika Euleksa, koji su na Kosmetu trebali da afirmišu vladaninu prava, zakonitost i pravednost.

Otkriće stiže iz njihovih sopstvenih redova.

Skandal nastao ovim saznanjima šokira javnost, ali izgleda da to nije slučaj sa EU i njenim institucijama. Naime, na pomolu je i drugi, još veći skandal!

Nezavisni izvori navode da su strukture EU pokušale da sakriju tragove ovih teških prekršaja i krivičnih dela. Evropski parlamentarci i diplomate ovih dana su još više razočarani zbog priznanja odgovornih struktura u EU za ova krivična dela – da to nije ništa novo, da su za ovo znali, ali da ništa nisu preduzeli i obavestili o činjeničnom stanju političke centre!?! Tako se već sada došlo do pouzdanog saznanja: tek nakon godinu dana (!) strukture Euleksa na Kosovu i one u Briselu, koje nadgledaju, kontrolišu ovu misiju, obavestili su političke centre EU o postojanju ozbiljnih sumnji na korupciju u Euleksu.

Živimo u doba brutalnih laži, obmana, glume, bezobzirne dvoličnosti evropskih lidera kad je reč o Kosovu i Metohiji. Farsa sa ljudskim pravima, slobodama i demokratiji, koju misija EU od 2008. „sprovodi” na Kosmetu – sada je očigledna, posle otkrića o korupciji i primanju mita njenih najviših službenika.

O pitanjima ljudskih sloboda, prava, uspostave pravičnog sudskog sistema najrevnosnije su govorili i govore upravo najviše korumpirani predstavnici Euleksa, visoki funkcioneri EU.

Kosmet – ogledno dobro za kriminalno bogaćenje Euleksa

Treba da se podsetimo da se Kosovo i Metohija nalaze pod administracijom UN (UNMIK) od 1999. godine. Deo ovlašćenja je od 16. februara 2008. počela preuzimati misija Evropske Unije pod nazivom Euleks. A na osnovu saglasnosti koju je tada dao predsednik Srbije Boris Tadić. Tako je Misija Euleksa na Kosovu počela svoj mandat 2008. godine, a glavni zadatak joj je podrška kosovskim vlastima u oblasti vladavine prava, naročito u oblasti policije, sudstva i carine. Pokazalo se da su na ovom ispitu pali.

Inače EULEX, je skraćenica od — European Union lex (poslednja reč
je latinski naziv za zakon). Smišljena sa glavnim javnim ciljem – Misije vladavine prava Evropske Unije na Kosovu (EULEX), a ustvari sa pravim ciljem pomaganja EU u osamostaljivanju lažne mafijaške države Kosovo.

Naravno, Misija je istakla da će biti statusno neutralna, ali od prvog dana boravka i rada na Kosmetu – bila je pristrasna, navijala je za šiptarsku nezavisnost, radila je na ukidanju i ono malo prava koje su Srbi imali u svojoj pokrajini.

Neutralnost Euleksa ostala je mrtvo slovo na papiru. Njihove akcije za uspostavljanje pravnih normi, pravne sigurnosti, zakona, ljudskih prava i pravosudnog sistema imale su za cilj da istisnu srpske zakone i propise, ukinu srpske institucije i izbace Srbe iz celog procesa i predaju Šiptarima na tanjiru sve institucije. Sa Euleksom Srbima nije bilo bolje.

Zvanično, u svojim dokumentima ova monstrum i ad hok stvorena organizacija vodi se kao EULEKS – Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu?!? Koje licemerstvo i cinizam.

Konačno, Savet zemalja EU produžio je nedavno mandat Euleksa na Kosovu do 14. juna 2016. godine. To znači da ta misija EU u naredne dve godine planira da ubrzano prenese svoje aktivnosti lokalnim (čitaj šiptarskim) vlastima, kao i drugim evropskim institucijama. Euleks će, kako najavljuju iz ove misije, u naredne dve godine imati ulogu mentora i savetodavca u oblasti „vladavine prava”.

Kako su do sada radili, ova Misija mogla bi biti samo drastičan i poučan primer sadašnjim i budućim generacijama zloupotrebe, kriminala, korupcije, primanja mita, zataškavanja istine o zločinima i zaštite kriminalaca i mafijaša.

Na kraju, ova kancerogena tvorevina koštala je za šest godina stotine miliona evra, zapošljavala je skoro tri hiljade službenika, oko dve hiljade međunarodnih i oko hiljadu lica sa Kosova i Metohije. Misija se sastoji uglavnom od policajaca, sudija, tužilaca i carinskih službenika sa enormnim platama.

Nedavno je tužiteljka Euleksa Marija Bamije otkrila mnogo neregularnosti u radu Euleksa i istakla da su neka prisluškivanja potvrdila njene sumnje o korupciji i primanju mita visokih funkcionera Euleksa od strane albanskih mafijaša i političara a u cilju zataškavanja, prikrivanja i oslobađanja optuženih od istraga . Šef pravnog odeljenja Euleksa trebalo bi da istraži i aktivnosti tužiteljke Jaroslave Novotne i sudije Frančeska Florija. Međutim, kako kaže Bamije, to se nije desilo.

Bamije je rekla da je otkrila dokaze da su kriminalci dali novac italjanskom sudiji Frančesku Floriju za oslobođenje u slučaju bacanja bombe u restoranu „Sekirača“ u Prištini, ali kako je rekla, „ni taj slučaj Euleks nije želeo da istražuje”, zaključuje Bamije. Ona navodi i niz drugih flagrantnih primera korpcije i mita, o čemu su svi evropski i domaći mediji proteklih dana detaljno izveštavali. Navodi „da su njene kolege primali novac i druge usluge od optuženih za teška krivična dela kako bi ih oslobodili”.

A onda nova senzacija! Verovali ili ne: novi šef Misije na Kosovu Gabrijel Meuči, italijanski diplomata, suspendovao je tužiteljku Mariju Bami zbog tvrdnji koje je iznela, a u kojima je otkrila korupciju u Misiji EU na Kosovu. Umesto da pokrene opsežnu istragu, da tužiteljku maksimalno zaštiti – on je suspenduje!?!

Bamije je naravno šokirana i izjavljuje: da je ona pod istragom umesto Euleksa i korupmiranih funkcionera?! Tvrdi i dalje „da rukovodioci te misije sarađuju sa mafijom i političarima na Kosovu”. Ovde treba reći precizno: sa šiptarskim političarima.

Posle ovih otkrića nova Visoka predstavnica EU Federika Mogerini (1. novembra zamenila je po Srbe i njihove interese kobnu Ketrin Ešton) upravo razmatra mogućnost da evropska Kancelarija sa suzbijanje korupcije OLAF istraži optužbe na račun Euleksa. Ona je naglasila „da je zbog kredibiliteta misije važno da istraga bude sprovedena u razumnom roku i da mora biti obavljena transparentno.

Nadam se da ću veoma brzo moći da vam saopštim ko će voditi istragu i u kom pravnom okviru”, rekla je Mogerini.

Inače, Bamije ističe da je sve ovo omogućio šef Specijalnog odeljenja Euleksa Džonatan Ratel koji, kako je rekla „nije bio zainteresovan da obavlja istrage o finansijskom kriminalu i koji je uništio ovu istraznu jedinicu Euleksa. Kada me je Ratel suspendovao od tada se niko više ne bavi finansijskim kriminalom Euleksa.”

Ponavljamo, karakteristično je da zvaničnici EU, koji su ceo proces i posao Misije Euleksa na Kosovu i Metohiji trebali da kontrolišu -odbijaju da govore o korupciji čak i pred evropskim parlamentarcima! Posebno, dvojica najupućenijih i najodgovornijih funkcionera za raširenu korupciju u Euleksu: direktor za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Fernando Đentilini i šef Kancelarije za civilnu upravu i odgovorno vladanje (unutrašnje kontrole EK) Kenet Din.

Istina na giljotini

Poslanik Edvard Kukan zatražio je pre nekoliko dana da sve optužbe za korupciju moraju da budu shvaćene ozbiljno i temeljno ispitane od strane nezavisnih istražitelja: „Ove optužbe su već uzdrmale kredibilitet Euleksa”. Izvestilac za Kosovo Tonino Picula rekao je da je reputacija EU na Kosovu „dovedena u pitanje”.

Prema prvim informacijama, najmanje 18 lica iz redova Euleksa su trenutno pod istragom. Navodi se iz EU «da će ove istrage biti brze i duboke, te da neće ostati ni jedan kamen nepregledan da bi se otkrila pravda”.

Ima li neko ko posle svega može da veruje u ove reči o budućoj istrazi nadležnih iz EU? Dosadašnja iskustva o njihovim istragama zločina i kriminala na Kosmetu govore da su ih oni zataškavali.

Sada iz EU jadikuju kako „EU gubi verodostojnost na Balkanu”!

Euleks je kod Srba verodostojnost i objektivnost odavno izgubio. Kod onih trezvenijih i razumnijih, iskusnih političara kao što je Marko Jakšić, lider Srba sa severa, Euleks misija je od prvog dana bila pod sumnjom. Nije Jakšić verovao u dobre namere Euleksa prema Srbima. I skepsa Jakšića i drugih lidera Srba sa severa, kao i DSS, pokazala se proteklih godina, a posebno ovih dana opravdanom i tačnom.

Konačan učinak Misije Euleksa nije samo nula. Misija na Kosmetu se pokazala kao idelno idealno mesto funkcionerima iz EU za bogaćenje, krađu i pljačku.

Ovde ne treba zaboraviti ni domaće političare kao glavne krivce za ovakvu situaciju i za dolazak Euleksa na Kosovo. Učinak Borisa Tadića, tog proverenog neznalice, pokazao se i u ovom slučaju katastrofalan po interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

Ta suluda predanost Tadića i drugih novih evrofanatika ka evropskoj perspektivi Srbije, od koje niti smo imali, niti imamo, a potpuno je je očigledno da nećemo ni imati nikakve koristi dovela je Srbiju u vazalski odnos, u položaj siromašnog sluge koji trči ne bi li mu bogati s trpeze bacio koju mvicu…

Rompej Jahjagi: Kako se zovete, draga?

Tadić je, ne brinući o interesima Srba na Kosovu, našao za partnera u dovođenju Euleksa nakazu od Van Rompeja, predsednika Evropskog saveta. Čime li ga je osvojio Flamanac, koga bolji poznavaoci prilika u leglu EU, u Briselu, uzimaju kao paradigmu korupiranog političara?

Koliko takvom Rompeju nije bilo stalo do Balkana ni 2009. kad je učvršćivao Misiju Euleksa na Kosmetu potvrđuje onaj poznati i istiniti skandal iz jula 2012. prilikom prijema Šiptarke Jahjage kada ju je, prilikom susreta, bezobzirno upitao: „Kako se zovete, draga”?

Naravno, upamtio je interešdžija Rompej samo da je ona (Jahjaga) iz onog tima koji treba da mu je drag. Sve ostalo, sem novca, njega nikad nije ni interesovalo.

Naivno verovanje Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa severa, bio je u vreme dolaska Misije Euleksa 2008. godine na Kosmet državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Poznato je da je O. Ivanović već devet meseci u pritvoru, optužen za teška krivična dela od strane Euleks tužilaca.

Iako je, za razliku od Marka Jakšića, Ivanović od prvog dana dolaska Misije 2008. sarađivao sa njenim predstavnicima. Bio je konstruktivan, učestvovao je i na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama, konsultacijama i sastancima sa predstavnicima Euleksa. Radio je sa njima i na izborima na Kosmetu. Čak im i pomagao i nekim projektima i akcijama. Bio im na usluzi kad god im je trebalo. O njima iz Euleksa govorio mi je pohvalno, kao o timu iz međunarodne zajednice u koji on veruje da može Srbima doneti veću bezbednost, pravičnost i stabilnost u tom delu Srbije.

A uhapšen je kao poslednji kriminalac koji izbegava pravdu. Iako se odazvao na poziv na saslušanje i došao sam u sud i policijsku stanicu tog dana je zatvoren i drže ga u zatvoru pripadnici Euleksa bez suđenja već deseti mesec. I pored toga što je vlada Srbije pružila sve garancije za njegovo oslobađanje.

Oliver Ivanović čami u zatvoru, kao da će negde da pobegne, ako ga puste. Svi koji znamo Olivera – sigurni smo da neće, a zna to i Euleks. Ali, neko ih je možda novcem potkupio…

Zakleo bih se da danas Ivanović više ne misli isto o Euleksu ne toliko zbog njihovog nepravednog odnosa prema njemu, već mnogo više zbog novih verodostojnih informacija koje je saznao o raširenoj kancerogenoj korupciji Euleksovih službenika.

Epilog kriminalno lošeg rada Euleksa poznat je dobro srpskoj javnosti: godinama nije uhapšen ni osuđen ni jedan jedini Šiptar, počinalac teških krivičnih dela, pljački, ubistava. Desetine i stotine najgorih nedela, do trgovine srpskim organima je obavijeno velom tame… Sada znamo i zašto!

Niko nije istraživao kriminal, jer su zaduženi iz Euleksa za te poslove primali novac, bivali potkupljeni i bogatili se.

Habermas očitao lekciju EU

Da riba uvek smrdi od glave jasno je mudrom i iskusnom, slavnom nemačkom filozofu Jirgen Habermasu (83 godine). Nedavno je ovaj nepotkupljivi intelektualac govorio na velikom skupu studentima o EU, demokratiji, solidarnosti i evropskoj krizi. U publici je bio i predsednik evropskog saveta Herman van Rompej.

Habermas je oštro kritikovao politiku EU, rekavši „da se ona srozala na nivo tehnokratije koja se prilagođava finansijskim tržištima. Neophodna je solidarnost i kooperativan pristup, koji mora proisteći iz zajedničke političke perspektive”. On je zatražio demokratizaciju EU kao i demokratsku kontrolu Evropskog saveta. Habermas je zahtevao sazivanje novog Konventa koji bi predložio novi ugovor za EU.

Rompej je pažljivo slušao predavanje i nije se složio sa Habermasom: „EU se upravo menja. Sve članice su dobro integrisane u Uniju i nastao je osećaj zajedništva”.

Ne čudi me što se Rompej nije složio sa velikim filozofom. Što bi on menjao svoju fotelju, vršio promene u Evropi, kad mu je u njoj udobno sa toliko privilegija, uplata honorara sa raznih strana na njegove račune, možda i iz Misije Euleksa.

Njima iz Euleksa nikada nije bilo stalo do Kosova i Metohije, a posebno ne do Srba. Pokazali su na delu bedu Evrope!

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rade Bukarar says:

    akoje tadic odgovoran treba ga suditi a euleksu treba zahvaliti i otkazati im gostoprimstvo.sve bi to bilo moguce da i ova vlast srlja kao i prethodna u eu a ne pita se stacemo tamogde su institucije korumpirane.

  2. gospa kavrzic says:

    ovo su najveci kriminalci i jedino da se operu od ovakvih svinjarija je da se svi osude i u tamnicu sa njima,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *